Het Utrechts Archief getroffen door ransomware
Cybercrime

Het Utrechts Archief getroffen door ransomware

18-03-2021 07:38 Laatste update: 07:47

Het Utrechts Archief, het kenniscentrum over de geschiedenis van de stad en de provincie, is vorige week gehackt door cybercriminelen. Het college van burgemeester en wethouders heeft de Utrechtse gemeenteraad op de hoogte gesteld. Samen met het archief en experts wordt onderzocht welke maatregelen nodig zijn.

Het archief denkt enkele weken nodig te hebben voordat de archieven weer toegankelijk zijn voor het publiek. "We kampen met een gedeeltelijke ICT-storing als gevolg van ransomware. We verrichten herstel- en onderzoekswerkzaamheden en laten ons hierin bijstaan door externe deskundigen", aldus het archief. 

De hack was al op 11 maart. Het archief heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op de hoogte gesteld en aangifte gedaan bij de politie. 

Met ransomware chanteren cybercriminelen hun slachtoffers door de toegang tot bestanden en computers te blokkeren. Er moet betaald worden om weer te kunnen beschikken over de eigen bestanden. Of er in dit geval 'losgeld' is betaald, is niet bekendgemaakt.

"Gelukkig hebben wij vooralsnog kunnen vaststellen dat er als gevolg van dit incident geen gegevens verloren zijn gegaan", aldus directeur Chantal Keijsper van Het Utrechts Archief. "Ook zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat het incident erin heeft geresulteerd dat er gegevens uit onze ICT-systemen zijn buitgemaakt."

Archiefstukken

Door de hack kunnen mensen niet bij onder meer archiefstukken, aanvragen en bouwtekeningen komen. De beeld- en filmcollectie en de bibliotheekcatalogus zijn nog wel online bereikbaar.

Het archief herbergt zo'n 30 kilometer aan documenten, kaarten, foto's en boeken over de stadsgeschiedenis.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s