
Dit wordt verwacht op het Apple-event vanavond: iPads, iMacs en AirTags
Apple houdt vanavond zijn eerste evenement in vijf maanden tijd. Welke nieuwe producten kun je volgens de geruchten verwachten?
Volg Bright op Twitter en Facebook voor meer over het Apple-event.
Abonneer ook op ons YouTube-kanaal.
De iPad Pro kreeg voor het laatst in 2018 een uiterlijke vernieuwing. In 2020 volgde een update met een iets snellere chip. Verwacht wordt dat de iPad Pro dit jaar hetzelfde uiterlijk houdt: platte achterkant en platte zijkanten, dunne schermranden en verkrijgbaar in de formaten 11 en 12,9 inch.
Dit keer worden grotere interne vernieuwingen verwacht. De iPad Pro zou nu een A14X-chip krijgen, een processor die is afgeleid van de snelle M1-chip die in recente MacBooks zit. De iPad Pro maakt daarmee vermoedelijk een flinke sprong in snelheid. Ook zou de tablet nu Thunderbolt-ondersteuning krijgen, waardoor veel meer professionele randapparatuur op de iPad Pro kan worden aangesloten.
Het 12,9 inch-model zou het eerste Apple-apparaat met een mini-led-scherm zijn. Mini-led is een techniek die de huidige led-schermen sterk verbeterd. Achter vrijwel elke kleurenpixel zit bij mini-led een minuscuul lampje, waardoor het contrast veel beter geregeld kan worden. Zo kan mini-led de eigenschappen van oled benaderen, zonder nadelen als ingebrande beelden.
Apple Pencil 3
Bij een nieuwe iPad Pro hoort volgens een recent gerucht een vernieuwde Apple Pencil. De derde versie van de drukgevoelige iPad-stylus oogt hetzelfde als zijn voorganger, maar is dan gemaakt van glimmend in plaats van mat plastic.
Het grootste praktische verschil is ogenschijnlijk een ander ontwerp van de verwisselbare penpunt. Die is nu langer dan voorheen en lijkt in de pen geschroefd te worden, in plaats van gedrukt. Het is niet bekend of er nog verdere verschillen zijn.
Nieuwe iPad Mini en reguliere iPad
Apple zou ook een nieuwe versie van de iPad Mini onthullen. Die zou uiterlijk erg overeenkomen met het huidige model, dat hetzelfde uiterlijk heeft als de iPad Mini uit 2015. Wel zou het apparaat een nieuwe, snellere chip krijgen. Sommige analisten wezen wel op de komst van een totaal vernieuwde iPad Mini, onduidelijk is echter of het nu al zover zal zijn.
Ook de 'normale' iPad zou weer een opfrisbeurt krijgen. Daarbij zou het uiterlijk worden overgenomen van de voorgaande iPad Air. Die had dankzij dunnere schermranden een iets groter scherm: 10,5 inch tegenover de huidige 10,2 inch.
Nieuwe iMac in meerdere kleuren
De bekende iMac-computer zou voor het eerst sinds 2012 een nieuw uiterlijk krijgen. De desktopcomputer zou dunner worden, met strakkere lijnen en meer afgevlakte randen – zoals de iPad Pro.
De bekende lekker Jon Prosser toonde eerder dit jaar afbeeldingen gebaseerd op geruchten. De nieuwe iMacs zouden in vijf kleuren op de markt komen: dezelfde kleuren als de vernieuwde iPad Air die vorig jaar verscheen. Naast zilver en en donkergrijs zouden de iMacs verschijnen in pastelblauw, groen en roze. De oorspronkelijke iMac uit 1998 verscheen ook in allerlei opvallende kleuren.
Voorwerpen terugvinden met AirTags
Er gaan inmiddels al bijna twee jaar geruchten over Apples concurrent voor de bluetooth-trackers van onder meer Tile en Chipolo. Gebruikers hangen dergelijke labels aan hun sleutelbos of rugzak, zodat die makkelijk teruggevonden kan worden door bijvoorbeeld te piepen.
AirTags zouden ook via UltraWideband te vinden zijn, een techniek die in iPhones van de afgelopen twee jaar zit. Gebruikers zouden dan zien in welke richting zij moeten zoeken. Apple stelde onlangs zijn zoekplatform 'Zoek mijn' al open voor producten van anderen. Zo kunnen onder meer zoeklabels van Chipolo worden gedetecteerd door vrijwel elke passerende iPhone-gebruiker, zelfs als de eigenaar zelf buiten het bluetooth-bereik van zijn label is.
Betalen voor podcasts
Tijdens het evenement zal Apple een eigen, betaalde podcastdienst onthullen, zegt journalist Pete Kafka. De dienst bevat vermoedelijk een aantal exclusieve podcasts die alleen voor betalende gebruikers beschikbaar zijn.
Met de dienst gaat Apple de concurrentie aan met Spotify, dat steeds meer investeert in zulke exclusieve podcasts die alleen beschikbaar zijn voor gebruikers. Zo stapte 's werelds populairste podcaster Joe Rogan vorig jaar exclusief over naar Spotify, voor naar verluidt 100 miljoen dollar.
Apple heeft een lange podcastgeschiedenis: het woord podcast is zelfs afgeleid van het woord iPod. Ook was iTunes lange tijd het belangrijkste platform voor de verspreiding van podcasts. Het medium groeit de afgelopen jaren sterk in populariteit, en Apple nam in 2019 al podcast-experts van National Geographic en Amerikaans radiostation NPR in dienst. Apple maakt zelf al gratis podcasts, rond eigen Apple TV+-series als For All Mankind en The Line.
Nieuwe iPhone-accessoires
Mogelijk onthult Apple een MagSafe-accu die magnetisch aan de iPhone 12-modellen kan worden bevestigd. Aanwijzingen voor de komst van zo'n accu zaten in bèta-versies van iOS 14.5. Toch is het accessoire mogelijk nog niet klaar voor de verkoop.
Nieuwe kleuren van bestaande Apple-accessoires worden ook verwacht. Zoals elk jaar komt Apple vermoedelijk met nieuwe kleuren voor onder meer iPhone-hoesjes en Apple Watch-horlogebandjes.
Ontgrendelen met mondkapje op
De langverwachte update naar iOS 14.5 introduceert handige functies zoals de mogelijkheid voor Apple Watch-gebruikers om hun iPhone te ontgrendelen als ze een mondkapje dragen. De gezichtsherkenning kan gebruikers met een mondkapje niet herkennen, maar wie een ontgrendelde Apple Watch draagt kan kiezen de iPhone te laten openen zelfs als het gezicht niet wordt herkend. Op de Apple Watch komt in dat geval elke keer een melding.
Ook komt er ondersteuning voor dual-sim 5G-support, zodat gebruikers met een eSim op beide abonnementen 5G kunnen gebruiken. Apple Kaarten biedt voortaan de mogelijkheid om ongelukken en snelheidscontroles te melden. Ook worden enkele nieuwe emoji toegevoegd.
Apps moeten toestemming vragen voor volgen
De meest omstreden verandering in iOS 14.5 gaat over tracking. Apps die willen volgen wat gebruikers in andere apps en op andere sites doen, moeten daarvoor toestemming vragen. Als gebruikers 'nee' zeggen, mag hun gedrag niet meer worden gevolgd. Ook kunnen gebruikers kiezen om automatisch 'nee' te zeggen tegen elk volgverzoek van apps.
Facebook heeft zich maanden verzet tegen de komst van deze functie, die zelfs werd uitgesteld. Facebook vreest dat veel gebruikers geen toestemming zullen geven om gevolgd te worden. Dat maakt het voor Facebook moeilijker om gepersonaliseerde reclames aan te bieden. Dat is volgens Facebook weer nadelig voor kleinere bedrijven, die meer geld kwijt zouden zijn om hun beoogde publiek te bereiken.
Niks missen? Volg ons op Twitter en Facebook. En abonneer op ons YouTube-kanaal.