Review Google Nest Hub 2: dit scherm houdt je slaap in de gaten
Bright Review

Review Google Nest Hub 2: dit scherm houdt je slaap in de gaten

04-05-2021 12:27 Laatste update: 12:50
Author profile picture

Rutger Middendorp

Het slimme scherm Google Nest Hub is vernieuwd. De tweede generatie heeft een iets beter geluid, een subtiel ander ontwerp, maar vooral de mogelijkheid om je slaap te tracken. Rutger Middendorp probeerde het.

Van alle smart home-apparaten in mijn huis staat de Google Nest Hub zeker in de top 5. Het is een fotolijstje, een wekker, een scherm voor als de deurbel gaat én een afstandsbediening voor verlichting en verwarming in huis. Ik moet toegeven dat ik er inmiddels drie in huis heb. Eén voor in de keuken (een must vanwege de verschillende kookwekkers die je tegelijk kunt zetten), eentje op de slaapkamer als wekkerradio en eentje op de werkplek.

Maar nu is er een vierde Nest Hub in huis en dat is er eentje van de tweede generatie. En die is voor een leek niet te onderscheiden van het origineel. Het enige subtiele detail dat anders is, is de rand van het scherm. Maar onder de motorkap is wel het een en ander veranderd. Net als de meest recente Google Nest Mini is het geluid hoorbaar verbeterd.

Slaap meten

Maar de grootste wijziging is het toevoegen van sleep tracking. Onder het scherm zit een soort radartechnologie die kan zien hoeveel je beweegt en gecombineerd met het luisteren naar je geluiden weet hij of je slaapt of niet. Er zit nog steeds geen camera in de Nest Hub, dus er worden niet stiekem sextapes van je verkocht door malafide Google-medewerkers, maar je wordt wel in de gaten gehouden in je bedje.

Gesnurk

Elke ochtend kun je zien hoe lang je geslapen hebt, hoe vaak je wakker bent geweest en hoeveel je gesnurkt hebt. Ik wist niet dat ik snurkte, trouwens.

In de presentatie die we kregen over de mogelijkheden werd verteld dat het slaapproblemen op kan lossen, maar op dit moment vind ik de informatie nog redelijk plat. Want als ik te kort slaap, moet ik eerder naar bed gaan. Als ik veel snurk moet ik, eh… iets. De service is trouwens tot het einde van het jaar gratis en wordt daarna vermoedelijk een abonnement.

Als je Google Fit ook installeert op je smartphone, combineert hij wel fraai allerlei informatie over je slaap en je beweging overdag, waardoor je kunt zien hoe je gezond kunt blijven. Maar in mijn geval ging dat meer over beweging dan over slaap.

Als je in bed gaat liggen begint de Nest Hub te tellen

Maar iets beter dan voorganger

De nieuwe Hub is net zo duur als de oude, dus je hoeft niet te kiezen voor de oude als je hem niet naast je bed zet.

De Google Nest Hub 2e generatie is net ietsje beter dan zijn voorganger. De verbetering van het geluid is echt een opsteker. De gebarenbediening werkt mij net te vaag. 

De grote verandering van de slaaptracking lijkt me voor weinig klanten echt een gamechanger. De Google Nest Hub blijft dus een aanrader. Maar niet per se vanwege zijn verbeteringen. 

Vast in het Google-ecosysteem?