© Apple

Apple AirTag gehackt: onderzoeker kan bij NFC-chip
AirTags

Apple AirTag gehackt: onderzoeker kan bij NFC-chip

10-05-2021 11:15 Laatste update: 11:15

De Apple AirTag, waarmee je met je iPhone verloren spullen kan terugvinden, is tien dagen na de verschijning gehackt. Een Duitse beveiligingsonderzoeker wist de microcontroller van de AirTag te kraken.

Apple kondigde de AirTag op 20 april aan, sinds 30 april is het bluetooth-zoeklabel te koop. Nu is het de Duitse beveiligingsonderzoeker Stack Smashing gelukt om de microcontroller van het apparaatje te kraken.

Met die toegang kan de hacker onderdelen van de software op de AirTags aanpassen. Als demonstratie is de werking van de NFC-chip aangepast. Die chip wordt gebruikt om informatie door te geven aan een telefoon die er tegenaan wordt gehouden.

AirTag ombouwen

Normaal gesproken leidt de NFC-functie naar een pagina van Apple met daarop het serienummer van de AirTag. Als het label als verloren is opgegeven, kan de eigenaar op die pagina persoonlijke informatie plaatsen. De hacker wist de NFC-chip aan te passen zodat die naar zijn eigen website doorverwijst.

Het lukte elektrotechnicus Colin O’Flynn daarnaast om de AirTag uit elkaar te halen en zelf opnieuw aan te sluiten. Die methode lijkt vooral leuk voor hobbyisten die de functies van de AirTag in een ander jasje willen steken. Het lukte een hobbyist al om de AirTag in een dun pasje te bouwen.

Privacyzorgen

Het is hackers nog niet gelukt om de hoofdaspecten van de AirTag aan te passen. Vermoedelijk werken veel van de functies samen met de servers van Apple. Het is nog niet bekend of AirTags die door gebruikers zijn aangepast van zijn netwerk blokkeert.

Direct na het verschijnen van de AirTag waren er al privacyzorgen. Experts zijn bang dat de labels misbruikt kunnen worden door bijvoorbeeld stalkers, ondanks verschillende beperkingen die Apple daar tegen heeft ingebouwd.

Er zijn al jaren vergelijkbare bluetooth-trackers op de markt, maar nooit eerder waren die zo makkelijk vindbaar als via het grote netwerk van alle recente iPhones.

Apple AirTag: wat zijn de gevaren?