'CoronaMelder-app werkt vanaf nu nauwkeuriger'
CoronaMelder

'CoronaMelder-app werkt vanaf nu nauwkeuriger'

17-05-2021 21:46 Laatste update: 21:46

De CoronaMelder-app van de overheid heeft een update gekregen. De app zou voortaan beter bepalen of mensen dicht bij elkaar in de buurt zijn. Dat moet de waarschuwingen voor blootstelling aan corona nauwkeuriger maken.

De CoronaMelder heeft maandag een update gekregen waardoor de app de nieuwe versie van het digitale raamwerk van Google en Apple voor besmettingsmeldingen ondersteunt. Na de update werkt de app nauwkeuriger, meldt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De app gebruikt het framework van Google en Apple om met Android-telefoons en iPhones te detecteren of mensen langer dan een kwartier bij elkaar in de buurt zijn geweest. Gebruikers kunnen een melding ontvangen als ze in contact zijn geweest met iemand die achteraf besmet met corona bleek te zijn. 

Moeite met obstakels en muren

Het ministerie deed de afgelopen weken onderzoek naar de nieuwe versie van het framework en zegt dat de CoronaMelder voortaan 'beter kan bepalen of gebruikers een melding moeten ontvangen'. De app had tot nu toe soms moeite met bepaalde obstakels, zoals muren en vloeren, bij het bepalen van afstanden tussen telefoons. Daardoor konden gebruikers onterechte meldingen van de app krijgen.

"CoronaMelder kan nu beter onderscheid maken bij obstakels. Hiermee worden besmettingsmeldingen uit de app betrouwbaarder." De update wordt volgens het ministerie automatisch doorgevoerd. "De gebruiker hoeft hier zelf geen actie voor te ondernemen."

Contactmomenten bij elkaar opgeteld

De nieuwe versie van de app kan ook gebruikers die op één dag meerdere keren in contact zijn geweest met een besmet persoon een melding sturen, als de contactmomenten bij elkaar opgeteld langer dan 15 minuten zijn geweest. Op dit moment stuurt CoronaMelder alleen meldingen als het contactmoment aaneengesloten langer dan 15 minuten was. 

"Met de nieuwe versie van het framework kan CoronaMelder een nog betere bijdrage leveren aan het opsporen van besmettingen en het indammen van het virus. We vinden meer en eerder besmette personen", zegt minister Hugo de Jonge.

4,9 miljoen keer gedownload

In totaal is de CoronaMelder-app voor zowel iOS als Android ruim 4,9 miljoen keer gedownload.

Onlangs werden de meldingen van de CoronaMelder enkele dagen stilgelegd vanwege privacyproblemen bij Google. Er zat een fout in het raamwerk van Google. Daardoor hadden apps die standaard op het besturingssysteem Android zitten toegang tot de gegevens van gebruikers van de CoronaMelder.

Zo werkt CoronaMelder

De CoronaMelder werkt op basis van bluetooth. Als twee gebruikers met de app vlakbij elkaar staan, wordt een unieke, willekeurige code uitgewisseld. Deze code wordt opgeslagen op beide telefoons. De app houdt zo een lijst bij van al die uitgewisselde codes, die ieder een contactmoment voorstellen. Die lijst staat alleen op de telefoon van de gebruiker.

Omdat de codes willekeurig zijn, is niet te achterhalen wie bij welke code hoort. Als iemand besmet raakt, kan diegene zijn lijst met codes naar een centrale server van de GGD sturen. De lijst wordt dan doorgestuurd naar iedereen met de app. Als iemand dezelfde code heeft als de besmette patiënt, is diegene mogelijk ook besmet en ontvangt hij of zij hierover een melding van de app.