Landelijk testbericht NL-Alert verstuurd naar telefoons
NL-Alert

Landelijk testbericht NL-Alert verstuurd naar telefoons

07-06-2021 10:01 Laatste update: 10:24

Rond 12 uur heeft de overheid een landelijk testbericht van NL-Alert naar mobiele telefoons in het hele land gestuurd.

Het landelijke testbericht van NL-Alert wordt twee keer per jaar verstuurd: op de eerste maandag van juni en december, rond 12.00 uur. "Let wel op, mocht je oordopjes of een koptelefoon gebruiken dan kan het NL-Alert luid binnenkomen", waarschuwde de overheid vooraf.

Met NL-Alert kan de overheid mensen via hun mobiele telefoon gericht alarmeren en informeren tijdens een ramp. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat de ontvanger het beste kan doen.

De overheid zendt zo'n tekstbericht uit naar mobiele telefoons in de directe omgeving van een noodsituatie. Het alarmmiddel werd in december 2012 voor het eerst gebruikt. De NL-Alert moet ook werken als het normale mobiele netwerk overbelast is. 

Zendmasten en reclameborden

De overheid verstuurt de NL-Alert via de zendmasten van de telecomproviders. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied mensen het bericht moeten ontvangen. "De gezamenlijke meldkamer van de politie, brandweer en ambulance stelt het NL-Alert tekstbericht op. Zij zenden dit vervolgens uit naar alle zendmasten in het betreffende gebied", aldus de rijksoverheid.

Sinds vorig jaar is de NL-Alert ook te zien op steeds meer digitale reisinformatieschermen van het openbaar vervoer en digitale reclameborden. 

Geen NL-Alert ontvangen?

De overheid noemt daar meerdere redenen voor:

"Je mobiele telefoon stond uit of op vliegtuigstand.

Je had tijdelijk geen bereik.

Je mobiele telefoon was niet verbonden met een zendmast die het NL-Alert uitzond."

De beste smartphones van dit moment:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s