Astronauten gaan mogelijk kweekvlees eten in de ruimte
Kweekvlees in space

Astronauten gaan mogelijk kweekvlees eten in de ruimte

06-06-2021 22:30 Laatste update: 07-06-2021 13:43

Astronautenvoedsel moet over een paar jaar een stuk smakelijker worden. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA onderzoekt of het mogelijk is om buiten de aarde vlees te kweken, zodat astronauten zelf hun eigen voedsel kunnen maken.

Een van de voordelen van kweekvlees zou zijn dat er veel minder voorraden vanaf de aarde hoeven te worden ingevlogen, stelt de ESA. "Ook biedt het de mogelijkheid om nieuw voedsel te produceren, in het geval dat lang houdbaar voedsel bedorven is geraakt, en om een hoger niveau van zelfvoorziening te bereiken."

Bij kweekvlees wordt een cel van een dier gebruikt om uit te groeien tot een lap vlees, zonder dat daar een heel dier voor hoeft te worden gefokt, gevoed en geslacht. "Het fokken van grote dieren in de ruimte voor voedsel is ondenkbaar", aldus de ESA. Volgens de organisatie is een halve gram spierweefsel van een koe genoeg om ongeveer 80.000 hamburgers te maken.

Overbevolking

Ook op aarde kunnen de ontwikkelingen helpen om genoeg voedsel te produceren voor de groeiende wereldbevolking. De wereld telt nu bijna 8 miljard bewoners. De verwachting is dat er tegen het einde van de eeuw bijna 11 miljard mensen op aarde zijn. Als er genoeg dieren moeten worden gefokt om al die monden te voeden, leidt dat tot extra waterverbruik, vervuiling en ontbossing, maar het vergroot ook de kans op nieuwe virusuitbraken en pandemieën, aldus de ESA.

Dit hebben we te danken aan de ruimtevaart: