Privacywaakhond uit kritiek op gebruik Google-diensten in onderwijs
Privacy

Privacywaakhond uit kritiek op gebruik Google-diensten in onderwijs

08-06-2021 06:01 Laatste update: 07:06

Nederlandse onderwijsinstellingen en het ministerie van Justitie moeten de diensten van Google in de ban doen omdat ze niet voldoen aan de Europese privacywet. Dat vindt de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) uit in twee nieuwe adviezen kritiek op de Google Workspace-diensten, meldt het FD. Google zegt de tekortkomingen te willen oplossen. "We verwelkomen de feedback van de Autoriteit Persoonsgegevens", aldus een woordvoerder van het bedrijf. 

In het Nederlandse onderwijs zijn Google-diensten als Gmail, Meet, Sheets, Docs en Classroom al jaren erg populair. De Google-diensten worden bijvoorbeeld gebruikt voor online-lessen en voor overleg met ouders. 

'Niet rechtmatig'

Onderwijsinstellingen weten volgens de AP niet hoe en waar persoonlijke gegevens over hun leerlingen en studenten verwerkt worden, voor welk doel, en met welke grondslag. Daardoor kan de verwerking van de gegevens 'niet rechtmatig plaatsvinden', stelt de AP.

Google zegt de Europese privacywet AVG te willen naleven en denkt dat de bezwaren verholpen kunnen worden.

Scholen

SIVON en SURF, organisaties die zich richten op de omgang van scholen en onderwijsinstellingen met IT, zijn in overleg met Google over de zorgen, meldt het ministerie van Onderwijs.

Het departement doet, samen met het ministerie van Justitie en een reeks koepelorganisaties "een dringend beroep op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van Google om de risico's weg te nemen en de privacy van leerlingen en studenten te waarborgen, zodat scholen de Google-producten veilig kunnen gebruiken".

Justitie

De ambtenaren van Justitie gebruiken de Google-diensten nog niet, maar zouden hierover in onderhandeling zijn. Volgens de AP moeten ze er niet aan beginnen vanwege "fundamentele vragen die eerst dienen te worden beantwoord". 

"Zowel het Nederlandse Ministerie van Justitie als Google zetten zich sterk in om de problemen die in de rapporten worden geïdentificeerd aan te pakken en samen te werken om de privacykwesties op te helderen, zoals aanbevolen door de toezichthouder", aldus een woordvoerder van Google in een reactie. "Google zet zich in voor transparantie met onze klanten."

Nog niet openbaar

De twee adviezen zijn nog niet openbaar. De rapporten moeten nog met een reactie van het kabinet naar de Tweede Kamer worden gestuurd.  

Vast in het Google-ecosysteem?