© Interpol

Duizenden internetapotheken offline gehaald na wereldwijde operatie
Online-verkoop nepcoronatests

Duizenden internetapotheken offline gehaald na wereldwijde operatie

08-06-2021 16:49 Laatste update: 16:50

De autoriteiten in 92 landen hebben in totaal 113.000 websites die vervalste of illegale medicijnen en medische producten verkochten offline gehaald.

Grote hoeveelheden nepcoronatests, niet-goedgekeurde mondkapjes en andere potentieel gevaarlijke producten ter waarde van omgerekend bijna 19 miljoen euro zijn in beslag genomen, meldt Interpol dat de actie coördineerde.

De pandemie dwong mensen meer online te gaan leven en criminelen speelden daar snel op in, zegt Jürgen Stock, de secretaris-generaal van de internationale politiedienst in een verklaring. Duizenden argeloze mensen hebben volgens hem onbewust hun gezondheid en mogelijk hun leven op het spel gezet.

Ongecertificeerde coronatestkits

Van alle medische artikelen die in de tweede helft van mei bij de actie in beslag werden genomen bestond meer dan de helft uit ongecertificeerde coronatestkits. De Italiaanse autoriteiten vonden meer dan een half miljoen mondkapjes van slechte kwaliteit en 35 machines om ze te maken en verpakken.

In het Verenigd Koninkrijk werden 3 miljoen vervalste medicijnen en producten met een gezamenlijke waarde van bijna 11 miljoen euro in beslag genomen.

Verkoop via WhatsApp

In Venezuela werd een man opgepakt die illegale medicijnen verkocht via WhatsApp. In Qatar ontdekten opsporingsambtenaren 2800 zenuwpijntabletten verborgen in blikken gebakken bonen.

Britse autoriteiten hebben ook ruim drieduizend advertenties die linkten naar illegale verkoopsites voor medicijnen weten te verwijderen.

Interpol begon in 2008 met de operaties tegen nepmedicijnen onder de naam Pangea. De vangst van de editie van dit jaar was met 9 miljoen producten een record.