47 'geldezels' voor de rechter om WhatsAppfraude
Vriend-in-nood-fraude

47 'geldezels' voor de rechter om WhatsAppfraude

09-06-2021 13:35 Laatste update: 13:39

In meerdere onderzoeken naar Whatsappfraude zijn in Oost-Brabant 47 zogenoemde geldezels verdacht van oplichting.

De leeftijden van de verdachten lopen uiteen van 14 tot 62 jaar, waarvan de grootste groep bestaat uit jeugdige mensen, meldt de politie. Ze werden de afgelopen maanden gehoord en worden de komende weken voorgeleid voor de rechter.

De verdachten werden betrapt bij een onderzoek naar de vriend-in-nood-fraude, zoals de politie het noemt. Daarbij ontvangt iemand via Whatsapp een bericht waarin een vriend of familielid geld lijkt te vragen voor een noodgeval.

'Geldezels kregen zelf ook niets'

De criminelen die erachter zitten, willen dat geld niet op hun eigen rekening ontvangen en zetten daarom geldezels in. Dat zijn vaak kwetsbare personen, die al bekend zijn met bewindvoering, schulden, drugsverslaving of hulpverlening, die makkelijk over te halen of eenvoudig te benaderen zijn via sociale media, zegt een politiewoordvoerster.

De geldezels wordt gevraagd of ze snel geld willen verdienen en even kunnen "helpen" bij het pinnen. "Maar deze mensen worden uitgebuit", aldus de woordvoerster. "Bijna niemand heeft er iets aan verdiend. Er wordt vaak 1000 of 3000 euro beloofd, maar bijna niemand heeft dat ook echt gekregen."

Straffen

Op welke straf deze verdachten kunnen rekenen, verschilt per geval. "Hoe vaak hebben ze eraan meegewerkt, wat hebben ze precies gedaan en welk bedrag is er buitgemaakt", zegt de politie. Maar daarnaast kan de bank ook een straf opleggen. "Dat je geen rekening meer mag openen, dat 'ie wordt afgesloten of dat je geen hypotheek kan aanvragen."

De politie weet nog niet welke criminelen achter de geldezels zitten, en om hoeveel mensen het gaat. Wel verwacht ze de komende tijd nog eens tien verdachten, "allen ook geldezels", aan te houden in andere lopende onderzoeken.

Vriend-in-nood

Bij vriend-in-noodfraude krijgt iemand een bericht dat een vriend, familielid of andere bekende dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd vast in het buitenland en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren.

Wie vervolgens geld overmaakt, krijgt dan vaak een tweede verzoek. Bij navraag blijkt de vriend in kwestie van niets te weten en blijkt zijn account te zijn gehackt, of de oplichter gebruikt een vals account of een nieuw telefoonnummer.

De cybercriminelen versturen de oplichtingsberichten niet alleen via WhatsApp maar ook via sms, Telegram, Snapchat of e-mail.