Duitse politie-eenheid opgeheven om extreemrechtse chatgroepen

Beeld ter illustratie

Chatgroepen

Duitse politie-eenheid opgeheven om extreemrechtse chatgroepen

10-06-2021 10:33 Laatste update: 11:02

De Duitse deelstaat Hessen heft een speciale politie-eenheid op omdat leden in chatgroepen blijk gaven van extreemrechtse denkbeelden.

De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar twintig mannen die in chatgroepen zaten waar onder meer nazisymbolen zijn uitgewisseld, melden Duitse media. Agenten doorzochten woensdag woningen en werkplekken van verdachte collega's.

Minister van Binnenlandse Zaken Peter Beuth van de deelstaat heeft vandaag bekendgemaakt dat de zwaarbewapende SEK-eenheid (Spezialeinsatzkommando) van de politie in Frankfurt helemaal wordt opgeheven. Hij beklaagde zich over de cultuur binnen de eenheid, waar leidinggevenden zouden hebben nagelaten om in te grijpen.

Mogelijk vervolgd

Beuth stelde de betrokken agenten nog meer maatregelen in het vooruitzicht. Ze kunnen hun baan verliezen of mogelijk zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. De christendemocraat vindt dat de verdachte politiemensen sowieso niet meer aan de slag mogen voor een speciale eenheid in zijn deelstaat.

Neonazistische chatgroepen

De Duitse politie en het Duitse leger kwamen de afgelopen jaren vaker in opspraak door neonazistische chatgroepen. Zo wisselden ongeveer dertig agenten in de deelstaat Noordrijn-Westfalen via Whatsapp-berichten foto's van Adolf Hitler en hakenkruizen uit, evenals vlaggen van het Derde Rijk en een montage van een vluchteling in een gaskamer in een concentratiekamp.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s