Poetin bereid tot uitleveren cybercriminelen aan VS
Cybercrime

Poetin bereid tot uitleveren cybercriminelen aan VS

14-06-2021 08:01 Laatste update: 09:02

De Russische president Vladimir Poetin is bereid onder een aantal voorwaarden cybercriminelen over te dragen aan de Verenigde Staten. Hij vindt dat Washington dan ook cybercriminelen moet overdragen die volgens Moskou Russische belangen schaden.

Poetin zei dat Rusland en de VS mogelijk een akkoord kunnen sluiten over uitlevering van cybercriminelen. Het Witte Huis meldde eerder dat president Joe Biden vorige week tijdens zijn ontmoeting met Poetin wil praten over hackers die zich specialiseren in digitale afpersing van internationale bedrijven.

Zo zouden hackers die achter een grote cyberaanval op oliepijplijnbedrijf Colonial Pipeline zaten afkomstig zijn uit Rusland of Oost-Europa.

De G7-landen eisen in ieder geval dat Moskou actie onderneemt tegen cybercriminelen en afpersers die misbruik maken van digitale munten als bitcoin.

Onderdrukken media

De rijke geïndustrialiseerde landen roepen in de eindverklaring van hun top in het Engelse Carbis Bay Rusland ook op tot een onderzoek naar het gebruik van chemische wapens op Russische bodem.

Verder moet het Kremlin van de G7 een eind maken aan het systematisch onderdrukken van onafhankelijke maatschappelijke organisaties en media in Rusland.

De beste smartphones van dit jaar: