'Apple weert populaire apps voor lhbti'ers in veel landen'
App Store-beleid

'Apple weert populaire apps voor lhbti'ers in veel landen'

17-06-2021 06:19 Laatste update: 18-06-2021 16:01

Apple werkt in 152 landen mee met het weren van apps gericht op de LHBTI-gemeenschap in zijn App Store. Dat zeggen twee organisaties die actie voeren voor een vrij en open internet.

De organisaties Fight for the Future en GreatFire stellen na een onderzoek dat Apple populaire apps voor de lhbti-gemeenschap blokkeert in 152 landen. Daardoor zou Apple homofobe regimes helpen met het onderdrukken van rechten van lhbti'ers, aldus de twee organisaties. "Apple gebruikt regenboogvlaggen in zijn marketinguitingen, maar tegelijk helpt het regeringen om lhbti-mensen te isoleren, ze het zwijgen op te leggen en ze te onderdrukken", aldus Evan Greer van Fight for the Future.

Populaire apps als Grindr, Taimi en OkCupid worden in ruim 20 landen geweerd uit de Apple App Store. Dertien van de twintig populairste apps voor de lhbti-gemeenschap zijn niet beschikbaar voor Apple-gebruikers in een of meerdere landen, zeggen de onderzoekers. Saudi-Arabië en China zijn koplopers met 28 en 27 geweerde lhbti-apps.

De lhbti-apps die in de meeste landen worden geweerd zijn WeBelong, met informatie over lokale lhbti-gemeenschappen, (144 landen) en de datingapps Hinge (135 landen), Qutie (115 landen), Adam4Adam (80 landen) en Trans (77 landen).  

Wetgeving

Apple zegt dat vier van de apps uit het onderzoek om 'specifieke juridische redenen' uit de App Store van een land zijn verwijderd. Apps kunnen door de wetgeving in een land illegaal zijn.

Volgens Apple hebben sommige appmakers ook zelf besloten om hun app niet in bepaalde landen beschikbaar te maken. In China zegt Apple bijvoorbeeld geen van de apps te hebben verwijderd, volgens het bedrijf hebben de app-ontwikkelaars dat zelf gedaan. 

Alleen via App Store

Gebruikers van iPhones en iPads kunnen officieel alleen apps via de App Store van Apple downloaden. Anders dan bij Android maakt Apple het installeren van apps buiten de appwinkel om vrijwel onmogelijk voor normale gebruikers. Daardoor ligt Apples beleid met de App Store overigens al langer onder vuur. De Europese Commissie beschuldigde Apple recent ook van machtsmisbruik met de App Store. 

Volgens Fight for the Future en GreatFire is 'deze discriminatie en censuur mogelijk' door Apples 'draconische App Store-monopolie'. Benjamin Ismail van GreatFire: "Dit is slechts het topje van de ijsberg van Apples censuur in zijn App Store."