Apple ook in Duitsland onderzocht om vermeend machtsmisbruik
De Duitse toezichthouder neemt Apple onder de loep, om te zien of het bedrijf te veel macht heeft via onder meer zijn App Store.
Het onderzoek van de Duitse Bundeskartellamt volgt na de start van vergelijkbare onderzoeken van de VS, van de EU en van het Verenigd Koninkrijk. In Nederland doet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ook al sinds 2019 onderzoek naar de App Store van Apple.
Mikpunt is vooral iOS, het grootste besturingssysteem van Apple, en de App Store als enige toegangspunt voor software van andere bedrijven.
"Een belangrijk aandachtspunt van het onderzoek ligt op de werking van de App Store, aangezien het Apple op vele manieren in staat stelt de zakelijke activiteiten van derden te beïnvloeden", aldus Andreas Mundt, president van de Bundeskartellamt. Het onderzoek zal Apple en zijn App Store onderzoeken op "de uitgebreide integratie op verschillende marktniveaus, de omvang van de technologische en financiële middelen en de toegang tot data".
Klachten van onder meer adverteerders
De Duitse toezichthouder heeft verschillende klachten gehad over vermeende marktverstorende praktijken van Apple. Die klachten gingen onder meer om de tracking-beperkingen die in iOS 14.5 zijn ingebouwd. Sindsdien mogen apps het gedrag van gebruikers niet meer stiekem volgen, maar moet daar toestemming voor gevraagd worden.
Verder waren er klachten over het feit dat Apple verschillende eigen apps met iOS meelevert die concurrenten met apps in de App Store. Ook wordt er door ontwikkelaars geklaagd over het verplichte gebruik van Apple's betaalsysteem voor in-app-aankopen en de verplichte 15 tot 30 procent afdracht van zulke inkomsten.
Het Bundeskartellamt heeft sinds begin dit jaar meer mogelijkheden om sneller en krachtiger in te grijpen bij machtsmisbruik van bedrijven "met name tegen de praktijken van de grote digitale bedrijven", aldus de toezichthouder. Er lopen al Duitse onderzoeken naar Facebook, Google en Amazon.
ACM
Volgens de ACM kan het eigen onderzoek naar de App Store van Apple worden doorgezet, omdat dit het onderzoek van de Europese Commissie 'aanvult'. Het onderzoek van de ACM wordt later dit jaar afgerond. "Over het onderzoek is regelmatig contact met de Europese Commissie", laat de toezichthouder weten.
De ACM kijkt naar de voorwaarden die Apple hanteert voor appmakers die apps aanbieden die niet met apps van Apple concurreren, 'in het bijzonder op het gebied van online dating in Nederland'. De Europese Commissie onderzoekt of Apple belemmeringen opwerpt voor apps die wél direct concurreren met apps van Apple, zoals muziekdiensten.
Luister ook de Bright Podcast over de strijd om de App Store: