Auteursrechten

EU-hof: YouTube niet aansprakelijk voor copyrightschending gebruikers

youtube auteursrechten copyright verantwoordelijke europees hof
22 juni 2021 om 10:35
Laatste update: 22 juni 2021 om 11:08

YouTube en vergelijkbare onlineplatforms kunnen niet zomaar verantwoordelijk worden gehouden voor copyrightschendingen op hun platforms, zolang ze daar geen weet van hebben.

Dat stelt het Hof van Justitie van de Europese Unie na vragen om opheldering van de Duitse rechtbank. Volgens Het Europees Hof maken onlineplatforms zoals YouTube "op dit moment in principe niet zelf een communicatie naar het publiek als gebruikers illegaal auteursrechtelijk beschermd materiaal delen".

Simpeler gezegd: zolang bijvoorbeeld YouTube niet weet dat één van zijn gebruikers auteursrechtelijk materiaal heeft gedeeld, kan het daar ook niet aansprakelijk voor worden gehouden. Zulke websites en diensten krijgen dan een uitzondering op hun aansprakelijkheid, maar wel onder bepaalde voorwaarden, stelt het Hof.

Controlesystemen

YouTube is wél aansprakelijk op moment dat het weet dat een gebruiker illegaal auteursrechtelijk beschermd materiaal deelt, maar daar niks aan doet. Ook moeten de "passende technologische maatregelen" worden toegepast om het illegaal delen van auteursrechtelijk materiaal tegen te gaan.

Veel sites als YouTube hebben zulke systemen. Een combinatie van kunstmatige intelligentie en menselijke medewerkers onderzoekt geüploade video en audio voor en na publicatie op auteursrechtelijk beschermd materiaal. Video's met muziek waar geen rechten voor zijn betaald, worden vaak automatisch al door YouTube geweigerd of artiesten worden gecompenseerd.

Geen actieve rol

Het Hof verduidelijkt de uitzondering op de aansprakelijkheid nog extra: sites en diensten die een neutrale, vooral technische rol spelen in het openbaar maken van materiaal, krijgen die uitzondering.

Ook dan geldt: de site of dienst was niet actief op de hoogte van het verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Als aan die voorwaarden wordt voldaan, kunnen zulke sites en diensten volgens het Hof dan ook niet gedagvaard worden om auteursrechtenschending.

YouTube: 'We betalen miljarden'

YouTube heeft op de uitspraak gereageerd met een uitleg over zijn beleid rond auteursrechten. "YouTube loopt voorop als het gaat om auteursrechten en steunt het eerlijk uitbetalen van rechthebbenden. Dat is waarom we hebben geïnvesteerd in geavanceerde copyrighttools die een geheel nieuwe inkomstenstroom voor de branche hebben gecreëerd. Alleen al in de afgelopen 12 maanden hebben we 4 miljard dollar betaald aan de muziekindustrie, waarvan meer dan 30 procent afkomstig is van door gebruikers gegenereerde inhoud met inkomsten", aldus YouTube.

Elsevier

Er waren twee Duitse rechtszaken waarin de rechter het Europese Hof om opheldering vroeg. De eerste draait om het illegaal delen van opnames waarvan muziekproducent Frank Peterson eigenaar is. Verschillende muziekwerken werden in 2008 zonder toestemming van Peterson op YouTube gedeeld, de producent wilde YouTube aansprakelijk stellen. Een tweede zaak werd aangespannen door uitgever Elsevier. Gebruikers van het deelplatform Uploaded hadden in 2013 auteursrechtelijk beschermd materiaal van Elsevier gedeeld.

Getest: tv kijken in de tuin