Qmusic en Talpa winnen veiling frequenties digitale radio
DAB+

Qmusic en Talpa winnen veiling frequenties digitale radio

23-06-2021 13:54 Laatste update: 13:54

Onder meer Talpa en Qmusic hebben extra frequenties voor digitale radio bemachtigd bij een veiling door de overheid.

In totaal werden er twaalf vergunningen geveild door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarvoor telden de mediabedrijven ruim 3,1 miljoen euro neer.

Kink, Qmusic en Talpa, het bedrijf achter radiozenders als Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica, hebben ieder drie vergunningen gekregen.

Radio Maria, Sublime en Terrestrial wonnen elk een vergunning. Terrestrial is eigenaar van de zenders 100%NL en Slam!.

Met de vergunningen kan de komende twaalf jaar digitale radio worden uitgezonden via DAB+. De vergunningen komen bovenop de bestaande vergunningen voor digitale radio die volgend jaar opnieuw worden geveild.

DAB+ en FM

DAB+ is de digitale opvolger van de analoge FM-radio. In Nederland is de digitale ether-radio DAB sinds 2004 in de lucht, in 2013 gevolgd door DAB+ met een betere audiokwaliteit.

Om DAB+ te ontvangen is een geschikt apparaat nodig. Veel automerken bieden standaard ontvangst van DAB+  in ingebouwde infotainmentsystemen aan.

In sommige landen zijn FM-netwerken al afgeschakeld. Wanneer FM-radio in Nederland helemaal wordt afgeschaft, is nog niet zeker. De NPO stelde in 2009 nog dat het tot 2030 via FM wil blijven uitzenden. De huidige FM-frequenties van commerciële zenders gelden tot zeker 1 september 2024.

Kijk ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s