© Niall Carson/PA Wire

Amazon wil voorzitter waakhond van zaak vanwege eerdere kritiek

We blijven spullen bestellen via Amazon.

Big Tech

Amazon wil voorzitter waakhond van zaak vanwege eerdere kritiek

01-07-2021 05:49 Laatste update: 06:55

Amazon wil dat voorzitter Lina Khan van de Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) zich niet inhoudelijk bemoeit met onderzoeken naar het bedrijf. Amazon diende daartoe een petitie in bij de waakhond.

Khan zou zich moeten verschonen omdat ze eerder in haar carrière meerdere keren heeft gezegd dat Amazon het mededingingsrecht schendt en opgehakt zou moeten worden in meerdere bedrijven.

Die uitspraken leiden volgens Amazon "tot de duidelijke indruk dat ze haar mening al heeft bepaald". Het bedrijf stelt dat elk bedrijf recht heeft op een eerlijk onderzoek door onbevooroordeelde onderzoekers. De FTC wilde niet reageren op de oproep van Amazon en de beschuldiging.

De toezichthouder onderzoekt momenteel de overname door Amazon van de filmstudio MGM, bekend van de James Bond-films.

Bestrijding monopolies

Khan werd in 2017 bekend vanwege een paper dat ze als rechtenstudent schreef. Daarin beschreef ze hoe Amazon belangrijke infrastructuur voor de digitale economie in handen kreeg en hoe de traditionele benadering van mededingingsrecht de gevaren die dat met zich meebrengt voor eerlijke concurrentie te weinig meeweegt.

Daarna werkte ze bij het Open Markets Institute, een organisatie die zich inzet voor de bestrijding van monopolies, en schreef daar ook meermaals over Amazon.

Geen financiële banden

Tijdens de hoorzitting over haar benoeming als FTC-voorzitter zei Khan dat ze zich niet hoeft terug te trekken in zaken tegen grote techbedrijven. Ze heeft geen financiële banden heeft met bedrijven. De ethische regels van de Amerikaanse federale overheid noemen dat als enige situatie waarbij dat verplicht is.

In zowel de VS als in de EU gaan er in de politiek stemmen op om techreuzen zoals Amazon en Facebook op te splitsen, omdat ze te machtig zijn geworden.

Kijk ook: Techreuzen te machtig?