TikTok sloot 11 miljoen accounts, waaronder 7 miljoen van jonge kinderen
Jonger dan 13 jaar

TikTok sloot 11 miljoen accounts, waaronder 7 miljoen van jonge kinderen

01-07-2021 13:16 Laatste update: 13:18

TikTok verwijderde in het eerste kwartaal van dit jaar 11 miljoen accounts. Ruim 7 miljoen daarvan waren accounts van vermoedelijk minderjarige gebruikers van onder de 13 jaar.

Dat stelt TikTok in zijn nieuwste transparantierapport. De 7,26 miljoen verwijderde accounts van vermoedelijk minderjarigen zijn goed voor minder dan 1 procent van alle accounts op TikTok, zegt het sociale videoplatform.

TikTok ligt onder vuur als het gaat om de behandeling van minderjarigen. Gebruikers van jonger dan 13 jaar mogen officieel niet toegelaten worden. TikTok verzamelt bovendien data van zulke gebruikers, stellen zowel de Consumentenbond als de Stichting Onderzoek Marktinformatie. Beide organisaties eisen een enorme schadevergoeding van TikTok, van respectievelijk 1,5 en 1,4 miljard euro. Soortgelijke zaken werden in de VS door TikTok geschikt voor 92 miljoen dollar.

Miljoenen video's verwijderd

TikTok verwijderde in het eerste kwartaal bijna 62 miljoen video's, minder dan 1 procent van alle video's op TikTok. Reden was de schending van de communityrichtlijnen of servicevoorwaarden van TikTok. In 91,3 procent gevallen werden video's volgens TikTok geïdentificeerd en verwijderd voordat een gebruiker daar melding van maakte.

In 81,1 procent van de gevallen werden video's weggehaald voor ze bekeken werken, en 93,1 procent werd verwijderd binnen 24 uur nadat ze waren geplaatst. Ruim een derde van de video's werd verwijderd omdat die een gevaar zouden vormen voor de veiligheid van minderjarigen. Op de tweede plaats staan video's over 'illegale activiteiten en gereguleerde goederen'.

Naakt

Naaktheid en seksuele activiteit was goed voor 15,6 procent van de verwijderde video's. TikTok staat zulke inhoud niet toe, net als veel andere sociale media. De top vijf van markten waarvan de grootste aantallen video's zijn verwijderd bestaat achtereenvolgens uit de VS, Pakistan, Brazilië, Rusland en Indonesië. Europa staat niet in de lijst, specifieke cijfers over Nederland zijn ook niet bekend.

Wereldwijd heeft TikTok meer dan een miljard gebruikers. ByteDance, het Chinese bedrijf achter TikTok, verdubbelde vorig jaar zijn omzet: er kwam 34,4 miljard dollar aan inkomsten binnen.

Waarom TikTok zo'n hit werd: