Celstraf voor Haagse maker van software voor phishing
Cybercrime

Celstraf voor Haagse maker van software voor phishing

01-07-2021 13:07 Laatste update: 13:57

Een 20-jarige man uit Den Haag moet de gevangenis in omdat hij software heeft gemaakt waarmee bankiersites konden worden nagemaakt.

Hij is veroordeeld tot 3 jaar celstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk.

De man gebruikte die sites zelf voor phishing, maar verkocht de computercode ook door aan anderen. Nietsvermoedende mensen kregen een link naar de sites en dachten dat ze inlogden op hun bankrekening om een probleem op te lossen, maar hun gegevens kwamen in handen van criminelen en hun geld verdween.

De Hagenaar gebruikte online de schuilnaam Haiku. Hij heeft zijn software verkocht aan minstens 49 mensen. Zij betaalden daar 300 tot 600 euro in bitcoins voor, maar de prijs kon oplopen tot 2000 euro. Ook gaf de man ze advies.

De Hagenaar verdiende duizenden euro's aan zijn handeltje. Dat geld stak hij in bitcoins om de opbrengst wit te wassen. Vervolgens besteedde hij de buit onder meer aan een vakantie naar Griekenland, dure kleren, uitgaan en snacks.

Als onderdeel van de straf moet hij meedoen aan Hack_Right, een project van de reclassering om zijn digitale talenten op een goede manier te gebruiken.