Herstelbewijs beschikbaar in CoronaCheck-app: 'Probleem opgelost'

De CoronaCheck-app

CoronaCheck

Herstelbewijs beschikbaar in CoronaCheck-app: 'Probleem opgelost'

01-07-2021 16:46 Laatste update: 16:56

Mensen die al corona hebben gehad kunnen vanaf nu een herstelbewijs inladen in de CoronaCheck-app. Gebruikers die dat vanmiddag probeerden kregen vaak foutmeldingen. "Het zou nu goed moeten werken", zegt het ministerie van Volksgezondheid (VWS).

De CoronaCheck-app is sinds vandaag te gebruiken om met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) te reizen naar andere EU-landen. Sinds vorige week donderdag was een vaccinatiebewijs in de app al te gebruiken voor toegang tot evenementen binnen Nederland.

Vandaag verscheen een update van de app die mensen die afgelopen halfjaar een coronabesmetting hebben gehad een herstelbewijs laat toevoegen. Dat gaat op basis van een positieve coronatest bij de GGD.

Bij een deel van de gebruikers ging het aanmaken van dat herstelbewijs vandaag niet goed. Ze kregen een foutmelding te zien en niet de gehoopte QR-code. Een woordvoerder van het ministerie van VWS bevestigt de technische problemen die ontstonden na de nieuwe update van de app. "We hebben de oorzaak gevonden en het is inmiddels opgelost."

Koppelen van systemen

De problemen kwamen volgens haar door de manier waarop de systemen van de GGD communiceren met die van de app. "Je hebt te maken met grote systemen van andere organisaties die nooit zijn ontworpen om grote hoeveelheden data aan een app te leveren."  

De CoronaCheck-app zoekt in het systeem van de GGD naar een mogelijke positieve test. Die moet minstens elf dagen oud zijn en mag niet ouder dan 180 dagen zijn. Een herstelbewijs aanmaken voor internationaal gebruik kan alleen op basis van een positieve PCR-test afgenomen bij de GGD. In Nederland zijn zowel een PCR-test als een antigeentest geldig, mits ze door de GGD zijn afgenomen.

"Maar als je bijvoorbeeld bent getest op corona in een ziekenhuis, waarbij er geen koppeling is met de systemen van de GGD, dan lukt het aanmaken van een herstelbewijs in de app nog niet”, zegt de woordvoerder. 

Systemen huisartsen en ziekenhuizen

Het RIVM schat dat ruim 600.000 van de eerste en tweede prikken die bij huisartsen zijn gezet nog niet in het centrale register staan. Ook staan naar schatting 500.000 prikken die zijn gezet in ziekenhuizen nog niet in de database, zegt de woordvoerder van VWS. 

Er wordt nog gewerkt aan het aansluiten van systemen van huisartsen en ziekenhuizen, maar wanneer de eerste systemen worden gekoppeld kan de woordvoerder niet zeggen.  

Ongeveer 150.000 vaccinaties staan niet bij het RIVM geregistreerd omdat mensen hun huisarts geen toestemming gaven om die informatie te delen. 

Helpdesk

Voor de meeste gebruikers die zowel corona als één prik hebben gehad, zou het aanmaken van een QR-code in de CoronaCheck-app inmiddels moeten werken. “In het gros van de gevallen zijn de problemen opgelost. Gebruikers moeten vaak wel het hele proces in de app opnieuw doorlopen, dus opnieuw een vaccinatiebewijs inladen en weer inloggen met DigiD”, aldus de woordvoerder.

Het ministerie raadt gebruikers die foutmeldingen in de app krijgen aan de helpdesk van CoronaCheck te bellen. “Zij kunnen vaak ook zien wat de reden is voor de foutmelding." 

Op de site Coronacheck.nl kunnen mensen ook een papieren QR-code opvragen om te printen.