Ziggo hoeft geen klantengegevens aan Dutch FIlmWorks te geven
Hitman's Bodyguard-zaak

Ziggo hoeft geen klantengegevens aan Dutch FIlmWorks te geven

01-07-2021 18:35 Laatste update: 18:42

Ziggo hoeft officieel geen klantengegevens over te leggen aan Dutch FilmWorks in een zaak rond het illegaal downloaden van de film The Hitman's Bodyguard.

De Hoge Raad heeft het cassatieverzoek van Dutch FilmWorks afgelopen vrijdag verworpen. Eerder oordeelde de rechter dat VodafoneZiggo de zogenoemde NAW-gegevens van zijn klanten niet hoefde af te staan, omdat Dutch FilmWorks niet duidelijk genoeg was over wat de organisatie met de gegevens wilde doen. Dat oordeel blijft nu staan.

Dutch FilmWorks verzamelde de IP-adressen van een groep mensen die de film The Hitman's Bodyguard hadden gedownload. De filmdistributeur wilde dat VodafoneZiggo de bijbehorende naam- en adresgegevens zou leveren, zodat het bedrijf brieven met een schikkingsvoorstel naar deze mensen kon sturen.
 

Privacy in het geding

VodafoneZiggo weigerde de gegevens af te staan uit zorg voor de privacy van zijn klanten. De rechter ging daarin mee omdat het onduidelijk bleef wat Dutch FilmWorks precies in deze brief zou vragen, en waarom er precies tot een schikkingsbedrag van 150 euro was gekomen. 

Bovendien zou de privacy van de mogelijke downloaders teveel in het geding komen omdat Dutch FilmWorks alleen aannemelijk kon maken dat zij de film waarschijnlijk gedownload hadden. Ze konden niet bewijzen dat de persoon die ze een brief zouden sturen ook echt verantwoordelijk was voor de download.

Hoger beroep

De distributeur ging daarop in hoger beroep. DFW was het onder andere oneens met de beslissing dat de gegevens al dan niet te overhandigen afhankelijk moesten zijn van wat het bedrijf er uiteindelijk mee zou doen.

Ook daar werd de klacht van Dutch FilmWorks verworpen. Het bedrijf kon daarna alleen nog in cassatie bij de Hoge Raad.

Volgens de Hoge Raad "kunnen de klachten  [van DFW] niet leiden" tot het vernietigen van het eerdere vonnis. De Raad legt zijn beslissing niet uit, omdat dat wettelijk niet hoeft.

Eerder adviseerde de Procureur-Generaal van de Hoge Raad al om het cassatieverzoek van tafel te vegen. 

Dit zijn Sony's nieuwe oordoppen