'Systeem voor coronatest voor reizen nog niet optimaal'
TestenVoorJeReis

'Systeem voor coronatest voor reizen nog niet optimaal'

02-07-2021 10:20 Laatste update: 12:16

Het systeem waarmee reizigers een gratis coronatest kunnen aanvragen werkt nog steeds niet optimaal, zegt demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

Het gaat weliswaar beter dan eerder deze week, maar nog steeds zijn niet alle commerciële testaanbieders aangesloten op de website Testenvoorjereis.nl. Hierdoor moeten mensen soms ver reizen voor een gratis test. Ook meldt de site dat door de drukte er 'weinig testlocaties en tijdstippen beschikbaar zijn'.

CoronaCheck-app

Ook zijn nog niet alle aanbieders aangesloten op de CoronaCheck-app. Als een aanbieder al wel is gekoppeld aan de site maar nog niet aan de app, dan kan men het testbewijs uitprinten.

Ondanks de problemen gaat het volgens Van Nieuwenhuizen "gelukkig wel de goede kant op. Ik heb goede hoop dat we ook vandaag weer een grote verbetering zien". Ze benadrukt dat er weinig tijd was om het systeem op te zetten. De minister hoopt dat de huidige problemen "kinderziektes" zijn. Gezien de tijdsdruk vindt ze het "logisch" dat die voorkomen.

Twee maanden gratis testen

Afgelopen woensdag zou de website online moeten gaan, maar dat duurde langer dan gepland. Pas in de avond was de site bereikbaar. Tot die tijd moesten reizigers en vakantiegangers bellen met de GGD voor een gratis vakantietest. Dat leidde tot grote drukte op het speciale telefoonnummer daarvoor.

De reistests zijn in de maanden juli en augustus gratis. De overheid raadt mensen aan vijf dagen voor vertrek een testafspraak te maken.