© Robin Utrecht

Meeste huisartsen kunnen nu vaccinatiebewijs aanmaken

Een huisarts in Rotterdam

CoronaCheck-app

Meeste huisartsen kunnen nu vaccinatiebewijs aanmaken

02-07-2021 15:30 Laatste update: 15:33

De meeste huisartsen kunnen inmiddels via een speciale site een vaccinatiebewijs aanmaken voor mensen die bij hen een coronaprik hebben gehad.

Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Een deel lukt dat nog steeds niet, maar dat komt omdat ze niet de juiste verificatiemethode hebben.

Met een UZI-pas (het Unieke Zorgverlener Identificatienummer) kunnen huisartsen via de site aantonen wie ze zijn. Niet alle huisartsen beschikken over deze verificatiemethode. Zij moeten daarom een account aanmaken in het webportaal en dat duurt tot volgende week, aldus de LHV. Om hoeveel huisartsen het gaat kan de vereniging niet zeggen.

Groen vinkje in CoronaCheck-app

Met het webportaal kunnen huisartsen een vaccinatiebewijs aanmaken voor mensen van wie de coronaprik niet in het centrale register van het RIVM staat.

Met het bewijs kan de gevaccineerde dan alsnog een groen vinkje krijgen in de CoronaCheck-app.

Honderdduizenden prikken bij huisartsen

Het RIVM schat dat ruim 600.000 van de eerste en tweede prikken die bij huisartsen zijn gezet nog niet in het centrale register staan. Ook staan naar schatting 500.000 prikken die zijn gezet in ziekenhuizen nog niet in de database.

Problemen met inloggen

Het webportaal zou eigenlijk in de nacht van woensdag op donderdag al bruikbaar zijn, maar kort voor de lancering bleek dat het systeem niet goed functioneerde. Donderdagavond meldde het ministerie van Volksgezondheid dat alle problemen waren opgelost. Vrijdagochtend kon een deel van de huisartsen volgens de LHV ook nog niet in het portaal, inclusief huisartsen die wel beschikten over de juiste verificatiemethode. Deze artsen zijn geholpen door de helpdesk van het portaal en konden daarna wel inloggen.