Rusland blokkeert websites over Navalni
Censuur

Rusland blokkeert websites over Navalni

26-07-2021 13:16 Laatste update: 13:18

De Russische toezichthouder Roskomnadzor heeft Navalny.com, de website van oppositieleider Aleksej Navalni, geblokkeerd. Ook veel andere sites over Navalni zijn offline gehaald.

Roskomnadzor bevestigt dat de blokkade is uitgevoerd op bevel van openbare aanklagers. Volgens Navalni's aanhang zijn er een kleine 50 sites die in verband worden gebracht met de oppositieleider platgelegd.

Het internet vormt al meer dan tien jaar de ruggengraat van Navalni's politieke activisme. Hij begon als bestrijder van corruptie en machtsmisbruik en de invloed van puissant rijke ondernemers in en rond het Kremlin. Zijn acties werden dankzij internet in heel het land bekend. Veel betogingen en protestacties zijn via internet van de grond gekomen. De Russische autoriteiten zijn bezig de netwerken uit te schakelen omdat ze extremistisch zouden zijn.

Gevangenis

Momenteel zit Navalni een celstraf uit wegens verduistering die hij zou hebben gepleegd in 2009. Het proces in die zaak is ook omstreden en werd juist tegen hem aangespannen toen hij dankzij internet politiek steeds meer op de voorgrond kon treden en aan invloed won. De Kremlincriticus wilde zich toen bij verkiezingen presenteren als alternatief voor president Poetin.

Navalni's bondgenoot Leonid Volkov zei maandag op Telegram dat het campagneteam binnenkort uitleg hoe het de internetblokkade wil omzeilen. 

Greep Kremlin op internet

De Russische overheid heeft de afgelopen jaren meerdere maatregelen genomen om meer toezicht te kunnen houden op internet in het land. Zo moeten volgens de wet alle gegevens over Russische burgers in het land zelf worden opgeslagen.

Onder meer Apple, Samsung, PayPal en nog 600 buitenlandse bedrijven hebben al lokale opslag van gebruikersgegevens in Rusland. Sinds kort wordt Microsofts LinkedIn in Rusland geblokkeerd nadat een rechtbank oordeelde dat het in strijd handelde met de regel voor gegevensopslag.

Rusland wil ook buitenlandse techbedrijven verplichten om kantoren in het land te openen. Als ze dat niet doen, kunnen ze onder meer een verbod op advertenties krijgen. 

Google, Facebook en Twitter bestrafd

Russische rechters hebben eerder dit jaar Google en Facebook boetes opgelegd omdat ze weigerden berichten of beeldmateriaal te verwijderen die volgens Rusland illegaal zijn. De gewraakte posts zouden jongeren ertoe hebben aangezet mee te doen aan protesten tegen de gevangenschap van Navalni.  

Ook werd Twitter in Rusland al trager gemaakt als straf voor het laten staan van illegaal geachte berichten.