Nieuwe Pixel 6-telefoons krijgen door Google ontworpen chip
'Google Tensor'

Nieuwe Pixel 6-telefoons krijgen door Google ontworpen chip

02-08-2021 16:25 Laatste update: 17:51

Google heeft de eerste details over de nieuwe Pixel 6-smartphones onthuld. De telefoons werken met een nieuwe chip die voor het eerst deels door Google is ontworpen.

In een serie tweets heeft Google een voorproefje van de Pixel 6 en 6 Pro gegeven. Die nieuwe high-end smartphones brengt Google 'later dit jaar' op de markt. De telefoons werken met een nieuwe chip genaamd Google Tensor, de eerste smartphone-chip die door Google zelf is ontworpen en die "speciaal voor de Pixel wordt gemaakt". 

De chip is een combinatie van componenten die Google zelf heeft ontwikkeld en componenten waarvoor het licenties van andere bedrijven heeft, meldt The Verge. De fabrikanten van die componenten zijn niet bekendgemaakt.

Kunstmatige intelligentie

De Tensor-chip is onder meer afgestemd op het direct verwerken van volgens Google de "meest krachtige" kunstmatige intelligentie (AI) en machine-learning (ML). Dat moet zorgen voor betere prestaties in bijvoorbeeld de camera-app en de spraakherkenning.

Volgens Google zorgt de chip voor "een grote sprong" op het gebied van het verwerken van spraakcommando's, automatische vertalingen, ondertiteling en de dicteerfunctie.

De Tensor-chip heeft een nieuwe Titan M2-beveiligingschip. Volgens Google hebben de Pixel 6-telefoons "meer lagen van hardwarematige beveiliging" dan andere smartphones.

Telefotolens

De Pixel 6 Pro heeft drie camera's achterop, waaronder een telefotolens met 4x optische zoom. Die telefotolens ontbreekt in de reguliere Pixel 6.

De Pixel 6 en 6 Pro zullen in drie kleurcombinaties verkrijgbaar zijn. De telefoons krijgen ook nieuwe materialen en andere afwerkingen dan de vorige Pixel-toestellen. Zo krijgt de 6 Pro een licht gepolijste aluminium rand en heeft de Pixel 6 een matte aluminium behuizing.

De Pixel 6 heeft volgens The Verge een 6,4 inch fhd+ scherm met 90 Hz-ververssnelheid, terwijl de Pixel 6 Pro zou beschikken over een 6,7 inch qhd+ scherm met 120 Hz. De prijzen en andere specs maakt Google op een later moment pas bekend.

Nederland

Tot nu toe bracht Google de Pixel-smartphones niet officieel in Nederland op de markt, maar ze waren wel verkrijgbaar via allerlei webwinkels. 

Kijk ook: de beste smartphones van dit moment