Testvlucht ruimtevaartuig Boeing naar ISS gaat niet door
Boeing Starliner

Testvlucht ruimtevaartuig Boeing naar ISS gaat niet door

03-08-2021 16:30 Laatste update: 04-08-2021 08:20

De lancering van het nieuwe ruimtevaartuig Starliner van Boeing gaat voorlopig niet door.

De Boeing Starliner had dinsdag moeten opstijgen voor een onbemande vlucht naar het ruimtestation ISS. Een paar uur voor vertrek, terwijl de raket klaarstond op het lanceerplatform, besloot de vluchtleiding om de lancering uit te stellen

De systemen die de raket in de gaten houden, gaven aan dat een paar kleppen bij de motoren aan boord niet goed stonden. Na uitgebreide controles hebben techneuten een aantal mogelijke oorzaken voor de problemen uitgesloten, maar volgens Boeing is er meer tijd nodig voor een uitgebreid technisch onderzoek. Daardoor is de lancering tot nader orde uitgesteld.  

Bemande vlucht eind dit jaar

Eind 2019 mislukte een andere onbemande testvlucht van de Starliner. Die kwam daardoor niet aan bij het ISS en keerde na twee dagen terug op aarde.

Als de generale repetitie nu wel lukt, wil Boeing rond het einde van het jaar voor het eerst mensen naar het ISS brengen. Concurrent SpaceX doet dat al langer.

Problemen bij ISS

Het is de tweede keer dat de lancering van de Starliner wordt uitgesteld. Vorige week kwam dat door problemen bij een Russisch vaartuig dat was aangekomen bij het ISS. De motoren van dat vaartuig gingen onverwacht aan, waardoor de positie van het hele ruimtestation veranderde. Motoren aan de andere kant van het complex wisten het ISS terug te duwen.

De vluchtleiding besloot de lancering van de Starliner uit te stellen om alle aandacht op het ISS te kunnen richten.

Kijk ook: ruimtetoerisme komt op gang