Delta start met aanbieden internet met 8 Gbps
Sneller internet via glasvezel

Delta start met aanbieden internet met 8 Gbps

05-08-2021 06:13 Laatste update: 06:18

Provider Delta heeft een nieuw internetabonnement met 8 Gbps aangekondigd. De hogere internetsnelheid is beschikbaar in de eerste gebieden in Noord-Holland, Groningen en Noord-Brabant.

Het nieuwe 8 Gbps-abonnement biedt een van de hoogste datasnelheden voor Nederlandse consumenten. Concurrenten VodafoneZiggo en KPN bieden maximaal 1 Gbps (gigabit). Delta verlaagt ook de prijs van zijn gigabit-abonnementen. Iedere klant met een abonnement met 400 Mbps gaat over op 1 Gbps. “Gigabit wordt de nieuwe standaard. De vraag naar bandbreedte in een huishouden is enorm aan het toenemen”, zegt Delta-CCO Ludolf Rasterhoff.

Upgrade glasvezelnetwerk

De hogere datasnelheden zijn mogelijk doordat Delta de glasvezeltechniek XGS-PON uitrolt, dat snelheden tot 10 gigabit per seconde kan doorgeven. "Na een pilot in Kapelle wordt nu gestart met een brede uitrol van XGS-PON, door heel Nederland", laat de provider weten.

De eerste gebieden zijn Het Hogeland in Groningen, Drechterland-Noord in Noord-Holland en Alphen, Chaam en Riel in Noord-Brabant. In die plaatsen is het 8 Gbps-abonnement te bestellen voor nieuwe klanten.

Voor huidige Delta-klanten komt het snellere abonnement volgend jaar beschikbaar, omdat de provider dan zijn bestaande glasvezelnetwerk een upgrade geeft. Klanten met het nieuwe abonnement krijgen een modem met een totale capaciteit van 8 Gbps, verdeeld over meerdere streams. Eind 2022 volgt een modem dat ook 8 Gbps doorgeeft via één LAN-poort.

Concurrentiestrijd om glasvezel

Momenteel hebben de helft van de Nederlandse huishoudens een aansluiting op glasvezel. Vorige week kondigde Delta al aan 2 miljoen huizen en bedrijven op glasvezel te gaan aansluiten. Het gaat vooral om 'grotere dorpen en kleine steden'.

KPN investeert ook fors in uitbreiding van zijn glasvezelnetwerk. Het bedrijf wil in 2025 tweederde van de Nederlandse huishoudens glasvezel aanbieden. Ook heeft het bedrijf geld opgehaald bij pensioenfonds ABP om de komende jaren met name in kleinere dorpen versneld 750.000 huishoudens en 225.000 bedrijven aan te sluiten.

Daarnaast is ook T-Mobile actief op de glasvezelmarkt: die partij huurt glasvezelnetwerk en steekt daar de komende vijf jaar 700 miljoen euro in.

VodafoneZiggo

VodafoneZiggo zet vooral in op het verbeteren van zijn kabelnetwerk door op steeds meer plekken gigabit-internet te bieden. Maar VodafoneZiggo gaat ook op sommige locaties glasvezel tot in de meterkast aanbieden. Dat gebeurde onlangs al in Rotterdam, later dit jaar ook in Den Haag en Arnhem. 

Tips: snellere wifi in huis

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s