Biden: helft verkochte auto's op schone energie in 2030
Elektrisch rijden

Biden: helft verkochte auto's op schone energie in 2030

05-08-2021 12:19 Laatste update: 12:29

De Amerikaanse president Joe Biden wil dat 40 tot 50 procent van de nieuwe verkochte auto's in 2030 voertuigen zijn die geen uitlaatgassen produceren, zoals elektrische auto's.

Biden krijgt voor zijn plan steun van meerdere grote autofabrikanten, waaronder Ford, GM en Stellantis. Stellantis is het moederbedrijf van veertien automerken, waaronder Fiat en Peugeot.

Het Witte Huis heeft vandaag in een verklaring de ambities uiteengezet. Volgens Biden kan de overgang naar elektrische auto's 'gezinnen geld besparen, de vervuiling verminderen en de lucht schoner maken'. "De VS loopt achter in de race om elektrische voertuigen en batterijen te produceren."

'China wegconcurreren'

Biden wil met het nieuwe plan "China wegconcurreren en de klimaatcrisis aanpakken". Biden voert vandaag overleg over de vraag hoe de VS een leidende rol kunnen spelen bij het maken van auto's die niet bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen. Daarvoor gaan onder meer autofabrikanten en vakbondsleiders uit de auto-industrie naar het Witte Huis.

Biden wil investeringen in een nieuw landelijk netwerk van oplaadpunten voor elektrische voertuigen, in de binnenlandse autoproductie en in de 'volgende generatie schone technologieën'. Ook is hij voorstander van het bieden van subsidies voor consumenten bij de aanschaf van elektrische auto's.

Beleid Trump terugdraaien

De president is bezig het milieu- en klimaatbeleid van zijn voorganger Donald Trump terug te draaien. Trump beschouwde het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen ondoelmatig en onnodig.

Afgelopen jaar bestond nog geen 2 procent van de autoverkoop in de VS uit elektrische voertuigen. In Europa is dat al zo'n 10 procent. Op donderdag komt Biden naar verwachting ook met nieuwe eisen voor de uitstoot van schadelijke gassen.

Getest: nieuwe elektrische Hyundai Ioniq 5