Toezichthouder: Facebook moet Giphy mogelijk weer verkopen
Tech-overname

Toezichthouder: Facebook moet Giphy mogelijk weer verkopen

12-08-2021 10:36 Laatste update: 10:36

Facebook moet de overgenomen gifjes-dienst Giphy mogelijk alweer verkopen. De Britse mededingingsautoriteit CMA zegt de overname de concurrentie op de online-advertentiemarkt kan schaden.

Facebook nam Giphy in mei 2020 over, naar verluidt voor 400 miljoen dollar. "Door de overname van Giphy zou Facebook gif-animaties op concurrerende platforms kunnen verwijderen of meer gebruikersgegevens kunnen vereisen om toegang te krijgen", zegt de CMA.

Volgens de toezichthouder wordt met de overname ook een potentiële uitdager van Facebook uitgeschakeld. Partijen mogen tot 2 september reageren op de eerste conclusies van het onderzoek. In april werd bekend dat de CMA een diepgaand onderzoek zou gaan doen naar de overname. Facebook liet toen weten geen concessies te doen.

Gif-animaties

Giphy is een webdienst waar gebruikers gif-animaties voor sociale media en chatapps kunnen maken, delen en gebruiken. De animaties kunnen ook gebruikt worden voor reclames.

De helft van alle animaties die vanuit Giphy worden verstuurd, gingen naar de verschillende sites en apps van Facebook, zei het bedrijf bij de overname. Voor de gebruikers van Giphy bleef de dienst hetzelfde werken. 

Verslaan deze oordoppen de AirPods Pro?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s