TikTok stuurt jongeren 's avonds geen meldingen meer
Sociale media

TikTok stuurt jongeren 's avonds geen meldingen meer

12-08-2021 14:16 Laatste update: 16:07

Video-app TikTok heeft een aantal nieuwe maatregelen aangekondigd gericht op jonge gebruikers. Zo verstuurt de populaire app voortaan naar jonge gebruikers in de avonduren geen notificaties meer.

Van nieuwe gebruikers die 16 of 17 jaar oud zijn, zet TikTok voortaan de chatfunctie (direct messaging) standaard op 'Niemand'. Daardoor kunnen ze geen chatberichten ontvangen van vreemden. Als ze met anderen willen communiceren, moeten ze dat eerst zelf aanzetten. Momenteel staat die instelling standaard op 'Vrienden', volgers die ze zelf ook volgen.

De huidige jonge TikTok-gebruikers die de DM-functie nog niet hebben gebruikt, krijgen een nieuwe melding waarin hen wordt gevraagd om de privacy-instellingen nog eens te controleren. TikTok schakelt de chatfunctie voor gebruikers onder de 16 jaar al langer uit. 

Geen pushmeldingen 's avonds laat

TikTok past ook het versturen van pushmeldingen aan. Gebruikers tussen 13 en 15 jaar krijgen van de app geen notificaties meer na 9 uur 's avonds. Voor gebruikers van 16 of 17 jaar geldt dat na 10 uur 's avonds. 

De wijzigingen worden volgens TikTok de komende maanden wereldwijd uitgerold.

Privacy-instellingen

Nieuwe popup-vensters moeten jonge TikTok-gebruikers ook vaker gaan wijzen op de privacy-instellingen, bijvoorbeeld als ze de downloadfunctie aanzetten waarmee anderen hun video's kunnen downloaden. Ook krijgen ze bij het delen van een video een melding te zien waarin ze moeten aanklikken wie de video mag bekijken. Downloads zijn al permanent uitgeschakeld voor video's van gebruikers jonger dan 16 jaar.

In januari kwam TikTok ook al met strengere regels voor gebruikers tussen 13 en 15 jaar. De TikTok-accounts van deze groep worden standaard op privé ingesteld en ze worden niet meer aanbevolen aan anderen. Video's van deze gebruikers zijn alleen te bekijken door personen die door hen als volger zijn toegevoegd. Ook kunnen ze niet meer instellen dat iedereen kan reageren op hun filmpjes.  

Ouders kunnen met de Family Pairing-functie van TikTok regels voor het gebruik van hun kinderen opstellen. 

Privacyboete in Nederland

TikTok kreeg onlangs in Nederland een boete van 750.000 euro vanwege het schenden van de privacy van Nederlandse kinderen. TikTok had volgens de privacytoezichthouder AP 'onvoldoende' uitgelegd hoe 'het persoonsgegevens verzamelt, verwerkt en verder gebruikt'. 

Naar aanleiding van het onderzoek van de AP heeft TikTok enkele aanpassingen gedaan.

Instagram en YouTube

Meerdere grote techplaforms hebben de afgelopen weken maatregelen genomen die kinderen beter zouden beschermen. Zo zet Instagram als jongeren onder de 16 jaar een nieuw account aanmaken die accounts voortaan standaard op privé. Facebook en Instagram beloofden ook het tonen van gerichte reclames aan jonge gebruikers beperken.

Ook YouTube en Google kondigde deze week nieuwe maatregelen aan. Video's die door gebruikers van 13 tot 18 jaar op YouTube worden gezet, zijn standaard niet voor iedereen zichtbaar. Dat moet ervoor zorgen dat eventueel gevoelige video's van minderjarigen niet zomaar openbaar zijn, en dat kinderen en tieners bewuster leren omgaan met wat zij online delen. 

Ook het automatisch afspelen van een volgende video op YouTube wordt standaard uitgeschakeld voor minderjarigen.

Kijk ook onze gadgetvideo's op TikTok.

Waarom TikTok een hit werd: