Bedrijf dat locatiedata verzamelt verbannen van Google
SafeGraph

Bedrijf dat locatiedata verzamelt verbannen van Google

12-08-2021 18:58 Laatste update: 19:02

SafeGraph, een bedrijf dat locatiedata verkoopt, is officieel verbannen van Google. Alle ontwikkelaars die gebruik maakten van software van het bedrijf kregen in juni zeven dagen om SafeGraph-code te verwijderen, blijkt uit onderzoek van Motherboard.

De ontwikkelingssoftware van SafeGraph kon gebruikt worden om locatiedata te registreren van gebruikers. Sommige apps verwerkten deze code en stuurden de informatie weer door naar SafeGraph.

SafeGraph verkocht de informatie weer door - niet alleen aan overheden, maar aan iedereen die er geld voor over had, schrijft Motherboard. Met de data was het gemakkelijk om zeer specifiek te bepalen hoe mensen zich gedragen, bijvoorbeeld door te kijken naar welke supermarkten mensen bezochten na een kerkdienst. 

Naast de locatiedata biedt SafeGraph ook databases van derden aan om de geografische informatie verdere context te geven, zoals de namen van Amerikaanse grondbezitters. Data van SafeGraph werd onder andere door de New York Times gebruikt om analyses te maken van het gedrag van burgers tijdens de coronacrisis.

Onder andere een voormalig hoofd van de Saoedi-Arabische inlichtingendiensten investeerde in het bedrijf.

SafeGraph is niet de enige

SafeGraph is niet het enige techbedrijf dat op deze manier data inzamelt; vorig jaar werd X-Mode al uit de appwinkels gehaald, een softwarepakket dat persoonlijke data oogste uit een populaire app voor moslims. Volgens de Wall Street Journal (https://www.wsj.com/articles/location-data-broker-x-mode-to-be-bought-by-digital-envoy-11628074800) is deze software nu via een omweg weer in de lucht.

Het verzamelen en verwerken van locatiedata zonder directe toestemming is in strijd met de Europese privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). SafeGraph zegt geen data uit de Europese Unie te verzamelen en deze informatie ook niet in de EU te verkopen. 
 

Eerste indruk: de nieuwe Samsung-vouwtelefoons!

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s