Apple moet 300 miljoen dollar betalen aan 'patenttrol'
Apple

Apple moet 300 miljoen dollar betalen aan 'patenttrol'

13-08-2021 21:57 Laatste update: 22:02

Apple moet 300 miljoen dollar aan royalty's betalen in een geschil met een patentbedrijf over 4G-technologie die in onder meer de iPhone en iPad wordt gebruikt.

Dat heeft een jury in Texas vrijdagavond bepaald. Apple moet het bedrag betalen aan het patentbedrijf Optis als vergoeding voor het gebruik van octrooien rond de LTE-standaard voor 4G mobiel internet. Apple gebruikt volgens Optis de gepatenteerde technologie in iPhones, iPads en Apple Watches. 

In 2020 had een jury nog een schadevergoeding van 506 miljoen dollar toegekend. De nieuwe zaak ging over de vraag of dat bedrag wel redelijk was.

Apple: onredelijke bedragen

Apple zegt in een reactie 'teleurgesteld' te zijn in het vonnis en wil in hoger beroep gaan. "Optis maakt zelf geen producten en heeft alleen als doel om bedrijven aan te klagen over de patenten die ze hebben verzameld. We blijven ons verdedigen tegen hun pogingen om onredelijke bedragen te krijgen."

De zaak in Texas is onderdeel van een juridisch offensief van Optis, waarmee het in totaal 7 miljard dollar van Apple wil krijgen. In een Britse zaak kan de rechtbank mogelijk een wereldwijd royaltytarief opleggen. Apple-advocaten dreigden daarom onlangs dat de iPhone-maker zich zou kunnen terugtrekken van de Britse markt als het een "commercieel onaanvaardbaar" bedrag zou moeten betalen.

Patenttrol

De vijf patenten waar het in de zaak in Texas over ging waren oorspronkelijk verleend aan Samsung, Panasonic en LG. Later kwamen ze in handen van Optis.

De term patenttrol wordt in de internationale techwereld gebruikt voor kleine bedrijven die een pakket aan patenten opbouwen, maar zelf helemaal niets produceren. De octrooien worden vervolgens ingezet om hoge schadevergoedingen te claimen.

De nieuwe Apple-updates: wat is er verbeterd?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s