CoronaCheck-app ruim 8 miljoen keer gedownload
Coronacheck

CoronaCheck-app ruim 8 miljoen keer gedownload

14-08-2021 17:03 Laatste update: 15-08-2021 08:20

De CoronaCheck-app, de app waarmee mensen kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn of hersteld van corona, is inmiddels ruim 8,2 miljoen keer gedownload.

Dat komt neer op ruim 47 procent van de Nederlandse bevolking, schrijft minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Met zijn met de app al zo'n 18 miljoen QR-codes aangemaakt.

De minister schrijft dat er de nodige problemen waren en zijn met de CoronaCheck. Met name in de eerste weken na de lancering op 24 juni bleek dat niet van iedereen die een coronabewijs wilde aanmaken de gegevens beschikbaar waren. Het ging om een deel van de gevaccineerden met het Janssenvaccin of mensen die corona hadden gehad en maar een prik nodig hadden. "Samen met alle organisaties die de gegevens aanleveren is in de afgelopen weken zeer hard gewerkt aan het oplossen van deze problemen", aldus De Jonge.

Fouten bij registraties

Ook gaat het mis bij mensen wier gegevens, zoals opgeslagen bij de GGD of het RIVM, niet exact overeenkomen met de Basisregistratie Persoonsgegevens. Bijvoorbeeld omdat een geboortedatum onbekend is of tekens in de naam, zoals ë en é, niet goed zijn overgenomen. De CoronaCheck kan dan de gegevens van de persoon niet vinden. Aanpassing van gegevens bij de testaanbieder of de vaccintoediener (in veel gevallen is dat de GGD) is dan de oplossing. "De GGD heeft een Data Mutatie Helpdesk bereikbaar via het nummer 0800-5090. De testaanbieder of toediener van het vaccin kan dan de gegevens aanpassen in hun bronsysteem."

Het komt voor dat bij de GGD gegevens goed geregistreerd zijn, maar deze door technische fouten niet goed worden aangeleverd aan CoronaCheck. Hierdoor kan een aantal mensen geen herstelbewijs via de app krijgen.  Zolang deze technische fouten nog niet zijn opgelost, is er een noodprocedure waarmee de GGD via een webportaal alsnog een coronabewijs kan aanmaken, schrijft de minister.

Personen die in het buitenland (buiten de EU) zijn gevaccineerd kunnen terecht op het Stadskantoor in Utrecht om op basis van een bewijs van vaccinatie een Nederlands Digitaal Corona Certificaat of coronatoegangsbewijs aan te vragen. "Inmiddels heeft de GGD Utrecht ruim 1000 mensen geholpen", aldus de minister.

 

QR-code ververst nu sneller

De CoronaCheck-app is onlangs aangepast zodat de ververstijd van de QR-code is verkort. De code ververst nu elke 60 seconden. Dit is gedaan om te voorkomen dat mensen screenshots van QR-codes van anderen kunnen laten zien aan een controleur. "Als de getoonde QR-code een screenshot is (ouder dan 60 seconden) dan zal de scanner aangeven dat
deze ongeldig is. Ook is de animatie onder de QR-code aangepast. Deze maatregelen helpen de controleur, maar zij kunnen misbruik niet voorkomen als de controle zelf niet plaatsvindt." aldus De Jonge.

CoronaMelder 

De CoronaMelder, de app die werd geïntroduceerd om bij te dragen aan het bron- en contactonderzoek, is sinds de landelijke introductie in oktober door 5,25 miljoen Nederlanders gedownload. Dat is ruim 30 procent van de bevolking. Ongeveer 50 procent van hen gebruikt de app actief.

Tot 8 augustus zijn 207.694 mensen gewaarschuwd dat ze in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Nagenoeg iedereen (206.233 mensen) heeft naar aanleiding van die notificatie een test aangevraagd. Van hen bleken 15.575 daadwerkelijk het coronavirus te hebben.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s