© Apple

Apple Maps laat gebruikers ongevallen en flitsers melden

De meldingsfunctie in de Amerikaanse versie van Maps.

Via Siri

Apple Maps laat gebruikers ongevallen en flitsers melden

17-08-2021 11:39 Laatste update: 13:35

Gebruikers van Apple Maps (Kaarten) kunnen nu ook in Nederland melding maken van ongevallen op de weg, andere gevaren en snelheidscontroles.

De nieuwe functie wordt stapsgewijs in Nederland uitgerold voor gebruikers van Apple Maps met iOS 14.5 of hoger. Een ongeval, gevaar of snelheidscontrole kan gemeld worden via Maps op de iPhone of via CarPlay, en zowel met knoppen op het scherm als via spraakassistent Siri.

Gebruikers geven in zo'n geval bijvoorbeeld het commando: 'Hé Siri, is een crash verderop' of 'Hé Siri, er is hier een snelheidscontrole'. De meldingen van gebruikers worden geanalyseerd en alleen op de kaart getoond of weer verwijderd als er volgens Apple 'een hoge mate van vertrouwen bestaat' dat de melding echt is.

Locaties van ongevallen of gevaren worden precies op de kaart aangegeven. Snelheidscontroles die gebruikers melden krijgen geen precieze plek op de kaart.

Flitspalen

Sinds eind maart toont Apple Maps in Nederland wel de de locaties van vaste flitspalen. Ook toonde Apple Maps al langer de locaties van ongevallen of werkzaamheden die door de overheid werden gemeld.

Apple Maps verder verbeterd

Meldingen van gebruikers zijn al langer beschikbaar in concurrerende kaartendiensten zoals Google Maps, Waze en Flitsmeister. Apple Maps wordt al jaren stapsgewijs verbeterd. In onder meer de VS zijn veel kaarten onlangs al verbeterd, met meer detail en nauwkeurigere 3D-weergave.

In Nederland rijdt Apple al sinds begin 2020 met Maps-auto's om nieuwe kaartinformatie te verzamelen en om de rondkijkfunctie in Nederland toe te voegen. Daarmee krijgen gebruikers een 360-gradenfoto van een gebied of straat te zien, vergelijkbaar met de functie Streetview van Google.

Apple CarPlay vs. Android Auto:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s