Ook Google stopt met leveren oplader bij smartphone
Google Pixel

Ook Google stopt met leveren oplader bij smartphone

17-08-2021 18:33 Laatste update: 18-08-2021 08:30

Google stopt na de nieuwe Pixel 5a met het leveren van een oplader bij nieuwe Pixel-telefoons.

De techgigant volgt daarbij het voorbeeld van Apple en Samsung, die vorig jaar al besloten om de opladers voortaan weg te laten. Voor zowel de iPhone 12 en de Apple Watch als de Galaxy S21 hebben consumenten inmiddels hun eigen laders nodig.

Google denkt dat de meeste van hun klanten al lang zelf een oplader thuis hebben, schrijft The Verge. Daarom vindt het bedrijf het niet nodig om ze nog bij te leveren.

'Duurzame keuze'

Samsung betoogde eerder dit jaar dat het weglaten van de oplader ook een 'duurzame keuze' is, omdat consumenten op deze manier langer gebruik kunnen maken van dezelfde hardware in plaats van nieuwe te kopen.

Bij de beslissing speelt ook mee dat het de kosten drukt: een doos zonder oplader is niet alleen goedkoper omdat er minder hardware in zit, maar is ook kleiner en daarom goedkoper te transporteren.

Pixel 6

Op dit moment werkt Google nog aan de nieuwe Pixel 6-smartphone, die later dit jaar op de markt moet komen - al zijn de Pixel-telefoons officieel niet in Nederland verkrijgbaar. De Pixel 6 zal de eerste zijn die een eigen Tensor-chip van Google bevat.

Pixel 5a

Google kondigde maandagavond ook de nieuwe Pixel 5a aan. Het toestel heeft een 6,34 inch oled-scherm (60 Hz) en de grootste accu tot nu toe in een Pixel-toestel (4680 mAh). De Pixel 5a werkt met de Qualcomm Snapdragon 765G-chip en heeft een 12 megapixel hoofdcamera, een 16 megapixel ultragroothoeklens en een 8 megapixel selfiecamera. 

Het toestel verschijnt eind deze maand in de VS voor 449 dollar. Voorlopig zal de Pixel 5A niet in Europa beschikbaar zijn, maar alleen in de VS en Japan. Een Google-woordvoerder zegt dat een uitrol in Europa momenteel niet mogelijk is door 'logistieke uitdagingen', wat lijkt te verwijzen naar het wereldwijde chiptekort.

De nieuwe Samsung-vouwtelefoons

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s