Onderzoekers weten foto-monitorprogramma van Apple te foppen
Cybersecurity

Onderzoekers weten foto-monitorprogramma van Apple te foppen

18-08-2021 19:17 Laatste update: 19-08-2021 07:50

Cybersecurityonderzoekers zijn er binnen enkele uren in geslaagd om het systeem dat Apple wil gebruiken tegen kindermisbruik in de war te brengen.

Apple kondigde begin deze maand aan dat het smartphones zou gaan scannen op beelden van kindermisbruik. De aankondiging leidde tot veel ophef over privacy en de betrouwbaarheid van het systeem, waaronder onder cybersecurity-onderzoekers. Een aantal experts schreven zelfs een open brief aan het bedrijf. 

Onderzoeker Asuhariet Ygvar publiceerde gisteravond de achterliggende code van NeuralHash, het programma dat Apple wil gaan gebruiken. Deze code zou volgens Ygvar al - ongebruikt - verstopt zitten in iOS 14.3. 

Enkele uren later meldde onderzoeker Cory Cornelius dat hij er in geslaagd was om een zogenoemde 'hash collision' tot stand te brengen. Dat houdt in dit geval in dat het algoritme denkt dat twee foto's dezelfde foto zijn, terwijl dat niet zo is. Het algoritme reduceert beide foto's namelijk tot dezelfde alfanumerische code, de zogenoemde hash.

'Geen zorgen'

Apple zegt tegen Amerikaanse journalisten zoals de website TechCrunch dat het zich geen zorgen maakt over de uitkomsten van het onderzoek. Het bedrijf laat alle gevonden foto's ook handmatig checken door een mens en denkt daarmee dit soort problemen te ondervangen.  

Of het monitorprogramma van Apple in de Europese Unie wordt geïmplementeerd is niet duidelijk. Het bedrijf wil per land zeker weten dat het algoritme ook strookt met de lokaal geldende wetten.

De beste laptops voor scholieren

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s