© Oppo

Oppo toont zoomlens met 'continue' zoom voor smartphones

De zoomlens kan traploos in- en uitzoomen.

Geen sprongen meer

Oppo toont zoomlens met 'continue' zoom voor smartphones

19-08-2021 15:05 Laatste update: 15:05

Telefoonmaker Oppo heeft een optische zoomlens voor smartphones onthuld die continu kan zoomen, zodat zonder sprongen en kwaliteitsverlies kan worden ingezoomd.

Oppo onthulde de camera tijdens een online event rond camera-innovaties. Oppo heeft net als andere maken al langer smartphonecamera's met zogenoemde periscopische zoomlenzen. Het optische zoombereik wordt dan vergroot met een zoomlens die plat in de smartphone is verwerkt, en met prisma's het licht in een hoek van 90 graden leidt. Zo is een zoomlens mogelijk zonder dat die enorm uitsteekt.

Nadeel van die lens is volgens Oppo dat het zoombereik van deze lens vast staat. Als gebruikers wisselen tussen de reguliere lens, de telelens en de zoomlens, zijn er sprongen te zien in zowel het kader van de foto als de kleuren.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Gestabiliseserde lens met vijf assen.

Tot 8x inzoomen

Oppo heeft nu een manier gevonden om de lenzen in zo'n periscopische zoomlens te laten bewegen. Zo ontstaat een lens waarmee in- en uitgezoomd kan worden, zoals bij een traditionele camera. Het zoombereik van de lens staat volgens Oppo gelijk aan 85-200mm.

De 85mm waarop de lens start wordt veel gebruikt voor portretfoto's, en de 200mm vertaalt in de praktijk naar ruim 8x inzoomen. Dat kan dus traploos, en zonder dat de camera van lens of sensor hoeft te wisselen. Zo blijft volgens Oppo het beoogde uiterlijk van de foto beter bewaard.

Stabielere lens

Het is nog niet bekend wanneer Oppo de nieuwe zoomlens in een nieuwe smartphone gaat stoppen. Oppo onthulde tijdens zijn evenement verder optische beeldstabilisatie met vijf assen, die zou moeten zorgen voor betere foto's uit de hand bij weinig licht.

Onlangs onthulde het bedrijf al een selfiecamera die onzichtbaar onder het scherm van een telefoon kan worden verwerkt.

Bekijk ook: de nieuwe vouwtelefoons van Samsung