China doet 'laster' over economie op sociale media in de ban
Nieuwe regels

China doet 'laster' over economie op sociale media in de ban

30-08-2021 09:24 Laatste update: 10:29

China doet financiele informatie die "afbreuk doet aan de Chinese markt" in de ban. Vanaf vrijdag zal het sociale mediaplatformen dwingen om "negatieve opmerkingen" over de financiële markten te verwijderen.

De "eerste fase" van dit beleid duurt twee maanden. China zal ook posts en gebruikers aanpakken die buitenlandse opiniestukken en artikelen doorplaatsen waarin "bedrieglijke interpretaties" over de Chinese economie staan die niet door de gebruiker worden weersproken, schrijft Bloomberg.

Op zijn website heeft de Chinese overheidsinstantie die toezicht houdt op het internet het onder andere over "onredelijke opmerkingen over het financiële beleid", het overdrijven van geruchten, het opdrijven van de prijs van aandelen en het aanzetten tot paniek "om verzekeringen te promoten".

De Chinese Cyberspace Administratie zou op 26 oktober willen evalueren of het nieuwe beleid werkt. Bedrijven die de regels niet goed handhaven lopen dan kans dat om  hun sociale mediaplatformen kwijt te raken.

 

Bedrijven moeten handhaven

Commerciele bedrijven moeten de nieuwe regels gaan handhaven, onder andere door posts met verboden informatie te verwijderen en sommige gebruikers te verwijderen. De Chinese overheid zou hiermee een vriendelijkere online omgeving willen creëren voor zijn economie.

De overheid zou ook de algoritmen willen aanpakken die video's en andere berichten aanraden aan gebruikers. Chinese techbedrijven als Douyin en Tencent hebben al beloofd de regels te zullen naleven.

China pakt techbedrijven steeds harder aan. Zo kwam de overheid eerder deze maand met een pak maatregelen om deze organisaties strenger te reguleren, en kregen Alibaba en Tencent flinke boetes om hun sterke machtsposities.

Nest Doorbell: niet perfect

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s