Clubhouse-chats maken vanaf nu gebruik van 3D audio
Ruimtelijk geluid

Clubhouse-chats maken vanaf nu gebruik van 3D audio

30-08-2021 14:10 Laatste update: 14:17

De populaire audiochatapp Clubhouse gebruikt sinds zondag 3D spatial audio-technieken in zijn iOS-app. Clubhouse-chats moeten nu klinken alsof je daadwerkelijk in een ruimte staat met andere gebruikers.

Deze audiotechniek wordt binnenkort ook naar de Androidversie van de app uitgerold, schrijft Clubhouse. Je kan spatial audio ofwel ruimtelijke audio via het instellingenmenu weer uitschakelen.

Het bedrijf plaatste een kort filmpje op Twitter met een voorbeeld van het nieuwe Clubhouse. Een aantal werknemers praten in het filmpje over de functie, waarbij ze klinken alsof ze op verschillende plekken in de kamer staan.

Sprongen vooruit

Clubhouse is de eerste grote audiochatapp buiten virtual reality die gebruik gaat maken van ruimtelijke audio. Volgens het bedrijf zullen gebruikers dit als meer natuurlijk ervaren, al is de aanpassing wel "subtiel".

Ruimtelijke 3D-audio is geen nieuwe techniek: de 5.1 en 7.1 'surround sound' met meerdere speakers kennen we natuurlijk al jaren. Maar deze vorm van geluid maakt recent wel grote sprongen vooruit.

De bekendste moderne vorm is Dolby Atmos, een Dolby-technologie die sinds 2013 in gebruik is en onder andere werd ingezet voor afleveringen van Games of Thrones. Atmos geeft je het idee dat je midden in de serie of de band staat waar het geluid vandaan komt.

Sinds 2020 passen bedrijven als Apple en PlayStation soortgelijke technieken toe op audio voor koptelefoons en AirPods. Met iOS 14 bood Apple voor het eerst ondersteuning aan voor ruimtelijke audio.

Deze oordopjes nemen 3D-audio op