'Tesla krijgt miljard subsidie voor Duitse accufabriek'
Elektrische auto's

'Tesla krijgt miljard subsidie voor Duitse accufabriek'

06-09-2021 10:27 Laatste update: 11:59

Tesla zou van Duitsland een subsidie van 1,14 miljard euro krijgen voor de realisatie van de grote accucellenfabriek in Grünheide bij Berlijn.

Het geld komt uit een pot geld van in totaal 2,9 miljard euro die de Duitse regering apart heeft gezet ter ondersteuning van accuprojecten in het land, schrijft de Duitse krant Der Tagesspiegel.

Over de financiering zou al een akkoord zijn, maar er is nog wel goedkeuring voor nodig. Het Duitse ministerie van Economie zegt tegen de krant dat het definitieve besluit in het slotkwartaal van dit jaar volgt.

Tweeduizend extra banen

Het ministerie verwacht dat in totaal zo'n 5 miljard euro zal worden geïnvesteerd in de batterijfabriek, gelegen ten oosten van Berlijn. De komst van de fabriek zou goed zijn voor het scheppen van naar verwachting zo'n 2000 banen, aldus Der Tagesspiegel.

Die banen komen bij de 12 duizend banen in de Tesla-autofabriek nabij Berlijn, die jaarlijks een half miljoen Tesla Model Y's moet gaan produceren. 

'Grootste accufabriek ter wereld' 

De enorme fabriek van Tesla nabij Berlijn kan volgens topman Elon Musk de grootste productielocatie voor batterijen ter wereld worden. De productie zal waarschijnlijk pas volgend jaar beginnen.

Tesla zelf probeert zo min mogelijk informatie over de plannen voor de fabriek naar buiten te laten komen. In de vergunningsaanvraag voor de batterijfabriek zijn meerdere passages zwart gemaakt. 

Kritiek in Duitsland

De bouwplannen van Tesla stuitten de afgelopen jaren op veel kritiek in Duitsland. Zo waren er zorgen over de mogelijke gevolgen voor de watervoorziening en de lokale fauna. De bouw van de Model Y-fabriek liep mede hierdoor vertraging op.

Review: elektrische Skoda Enyaq

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s