Duitsland: Telefoons moeten in EU 7 jaar updates krijgen
Smartphones

Duitsland: Telefoons moeten in EU 7 jaar updates krijgen

06-09-2021 15:21 Laatste update: 15:25

Duitsland wil dat de Europese Unie regels invoert die telefoonfabrikanten verplichten om zeven jaar lang beveiligingsupdates te leveren.

De Duitse regering pleit bij de EU voor een updateverplichting van zeven jaar voor beveiligingsupdates van smartphones, meldt het ministerie van Economie aan de website Heise. Het Duitse voorstel gaat verder dan de termijn van vijf jaar waar de Europese Commissie momenteel op in lijkt te zetten.  

De lobbygroep van fabrikanten DigitalEurope, waarbij onder meer Samsung, Apple en Google zijn aangesloten, probeert de termijn te beperken tot slechts 2 jaar voor software-updates en 3 jaar voor beveiligingsupdates. DigitalEurope verzette zich jarenlang tegen 'harde regels' voor het blijven leveren van beveiligingsupdates voor allerlei gadgets.

Goedkope telefoons korter ondersteund

Momenteel bieden veel telefoonfabrikanten gemiddeld twee tot drie jaar aan software-updates aan. Vooral goedkope toestellen krijgen minder lange tijd ondersteuning en beveiligingsupdates. Samsung beloofde onlangs vier jaar beveiligingsupdates te leveren bij recente Galaxy-smartphones. Nokia deed die belofte voor drie jaar.

De verwachting is dat het nieuwe updatecyclusbeleid van de EU rond 2023 wordt ingevoerd. 

Reparaties

De Duitse regering wil ook dat telefoonfabrikanten verplicht worden om de prijzen van de onderdelen die gebruikt worden voor reparaties van telefoons te publiceren. Vervolgens zouden ze die onderdeelprijzen niet meer mogen verhogen. 

Ook wil Duitsland dat de onderdelen voor reparaties sneller worden geleverd. De Europese Commissie stelt nu een maximale levertermijn van vijf werkdagen voor, maar volgens de Duitse regering zorgt zo'n lange levertijd ervoor dat mensen minder vaak wachten op een reparatie en vaker al kiezen voor een nieuw toestel. 

Duitsland is net als de Europese Commissie ook voorstander van de invoering van een energielabel en een beoordeling van de 'repareerbaarheid' van smartphones en tablets. 

De beste smartphones van 2021

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s