© Thinka

Nederlandse gadget koppelt Apple HomeKit aan Z-Wave

De Thinka-bridge koppelt Z-Wave aan Apple HomeKit.

Smart home

Nederlandse gadget koppelt Apple HomeKit aan Z-Wave

07-09-2021 15:36 Laatste update: 15:55

De markt voor smart home-gadgets is versnipperd: de ene gadget werkt niet met de andere samen. Het Nederlandse Thinka verenigt nu Apple HomeKit en de domotica-standaard Z-Wave.

Lampen, verwarming, gordijnen, slimme sloten en meer allemaal met één knop bedienen. Die belofte van smart home loopt in de praktijk vaak spaak, omdat verschillende grote systemen niet goed samenwerken. Het Nederlandse Thinka slaat nu letterlijk een brug tussen verschillende grote groepen smart home-gadgets met een nieuwe HomeKit-Z-Wave-bridge.

Z-Wave is een veelgebruikte standaard voor domotica en wordt ingezet als een soort energiezuinig alternatief voor Bluetooth. HomeKit is het smart home-platform van Apple, dat werkt met populaire gadgets zoals Philips Hue, maar niet met Z-Wave. Daar heeft Thinka nu de eerste officieel door Apple ondersteunde oplossing voor ontwikkeld. Daarmee kunnen HomeKit-gebruikers ineens ruim 3000 extra producten bedienen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Toevoegen via het web

De Thinka for Z-Wave controller is een klein wit kastje waarmee Z-Wave-gadgets gekoppeld en bediend kunnen worden met Apple HomeKit.

Toevoegen van gadgets moet via een webapplicatie van Thinka, maar daarna staan de Z-Wave-apparaten in de Woning-app van de gebruiker. Ze zijn zo van afstand te schakelen en op te nemen in scènes en automatiseringen.

Google Assistant en Amazon Alexa

De bridge werkt naast HomeKit en de Woning-app van Apple ook samen met Google Assistant en Amazon Alexa. Het apparaatje wordt geleverd met een muurbeugel en is voorzien van een ethernet-aansluiting en een usb-c-poort.

Thinka Z-Wave is vanaf 7 september verkrijgbaar bij Thinka voor 429 euro.

Getest: Philips Hue-lampen bedienen met oude lichtschakelaars