'Wet voor CoronaMelder-app verlengen tot januari 2022'
Corona-app

'Wet voor CoronaMelder-app verlengen tot januari 2022'

09-09-2021 16:12 Laatste update: 16:12

Demissionair minister Hugo de Jonge wil de wetgeving die de inzet van de CoronaMelder-app mogelijk maakt verlengen tot 10 januari 2022.

Dat schrijft De Jonge in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. De tijdelijke wet voor de inzet van de CoronaMelder-app, die in oktober 2020 werd uitgebracht voor iPhones en Android-telefoons, kan telkens met periodes van maximaal drie maanden worden verlengd.

De Jonge wil dat de wet minimaal wordt verlengd tot 10 januari 2022. Dat is volgens de bewindsman nodig "gelet op de geleidelijke heropening van de samenleving en de daarmee gepaard gaande toename van het sociale verkeer".

Hij wijst ook op het advies van de Begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19 om het gebruik van de CoronaMelder-app "in ieder geval voort te zetten tot en met het voorjaar 2022".

Bluetooth

De CoronaMelder werd geïntroduceerd om bij te dragen aan het bron- en contactonderzoek. Gebruikers kunnen een melding krijgen als ze in contact zijn geweest met iemand die achteraf besmet met corona bleek te zijn.

De app gebruikt een methode van Google en Apple om met Android-telefoons en iPhones te detecteren of mensen langer dan een kwartier bij elkaar in de buurt zijn geweest. Via bluetooth houdt de app dat anoniem in de gaten. Dit werkt alleen als beide personen de app hebben geïnstalleerd. 

Inmiddels is het advies om je altijd te laten testen na een melding van de CoronaMelder komen te vervallen

5 miljoen downloads, 23 miljoen euro kosten

De app in totaal 5,3 miljoen keer gedownload op iPhones en Android-telefoons. Hoeveel mensen zich na een melding lieten testen, is niet bekend, omdat cijfers daarover om privacyredenen niet worden bijgehouden. 

De CoronaMelder-app heeft de overheid tot nu toe 23 miljoen euro gekost, zo maakte het ministerie van Volksgezondheid dinsdag bekend. Het geld ging behalve naar de ontwikkeling en het beheer van de app, ook naar zaken als publiekscampagnes en de helpdesk. 

Zo werken mRNA-vaccins