Cyberspionage

'Russische staatshackers vielen weer Duitse politici aan'

10 september 2021 om 12:44
Laatste update: 10 september 2021 om 13:14

De Duitse justitie doet onderzoek naar een reeks nieuwe cyberaanvallen op Duitse politici. Russische geheime diensten waren vermoedelijk betrokken bij de pogingen tot cyberspionage.

Het parket in Karlsruhe zegt dat er bij de cyberaanvallen op de parlementariërs een "verdenking van activiteiten van inlichtingendiensten" is. 

Eerder deze week zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn dat de overheid "betrouwbare informatie" heeft dat met name de militaire inlichtingendienst GROe een rol speelt bij meerdere hackpogingen op Duitse politici.  

Lastercampagnes

Sporen zouden wijzen op betrokkenheid van de Russische hackersgroep Ghostwriter, zegt de Duitse justitie. De hackers zouden via phishingmails hebben geprobeerd toegang te krijgen tot de privé-mailaccounts van leden van de Bondsdag en deelstaatparlementen. Het zou gaan om parlementariërs van de regeringspartijen CDU/CSU en SPD.

De baas van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst waarschuwde in juli al voor het risico dat Russische hackers persoonlijke gegevens van politici gebruiken voor het verspreiden van nepnieuws of het voeren van lastercampagnes. De Russische groep zou dat eerder hebben gedaan in Polen en de Baltische landen.

Bondsdag lamgelegd na hack

Duitsland heeft Rusland de afgelopen jaren al meerdere keren beschuldigd van cyberaanvallen. Volgens de Duitse regering zaten Russische hackers ook achter een cyberaanval in 2015 die het computernetwerk van de Bondsdag platlegde. Daardoor was het Duitse parlement dagenlang offline.

Eerder deze maand stond een medewerker van een beveiligingsbedrijf voor de rechter die van plattegronden van de Duitse parlementsgebouwen aan Russische geheime diensten zou hebben doorgegeven. Moskou ontkent achter dergelijke acties te zitten.