Google en Apple schrappen Navalny-app: 'Chantage door Kremlin'
Uit de appwinkels gehaald

Google en Apple schrappen Navalny-app: 'Chantage door Kremlin'

17-09-2021 07:59 Laatste update: 15:50

Google en Apple hebben de verkiezingsapp van de Russische oppositieleider Alexej Navalny uit hun appstores verwijderd op de dag dat de Russische verkiezingen beginnen.

Het team van Navalny maakte vrijdag melding van de verwijdering van de app. Apple en Google liggen al enige tijd in de clinch met de Russische toezichthouder Roskomnadzor, die dreigde met een boete als de app in de appwinkels zou blijven staan. Rusland beschuldigde Amerikaanse techbedrijven van bemoeienis met de Russische verkiezingen.

Aanleiding voor de botsing van Roskomnadzor met Google en Apple is dat de organisatie van Navalny in juni als extremistisch is verklaard en dus verboden. Ook beweerde Rusland dat de Navalny-app gelinkt zou zijn aan het Amerikaanse ministerie van Defensie.

'Schandalige censuur'

Bondgenoten van de oppositieleider reageerden verontwaardigd op het besluit van de techbedrijven. Leonid Volkov, een naaste medewerker van Navalny, zegt dat de bedrijven zijn gezwicht voor "chantage door het Kremlin". Bondgenoot Ivan Zjdanov sprak over "schandalige politieke censuur".

Het Kremlin is wel blij met de zet en meent dat de bedrijven zich nu goed aan de Russische wet houden. Google en Apple hebben nog niet gereageerd. De applicatie is buiten Rusland nog wel te downloaden.

Verkiezingen

De app hoort bij de 'Smart Voting'-campagne van Navalny, die een celstraf uitzit die volgens hem politiek gemotiveerd is. Ook veel bondgenoten van de oppositieleider zijn vastgezet in aanloop naar de verkiezingen. Navalny spoort kiezers aan om tactisch te stemmen en de grootste partij, Verenigd Rusland, uit haar machtspositie te verdringen.

Kiezers die de pro-Kremlinpartij buitenspel willen zetten, kunnen via de app van de oppositieleider een stemadvies krijgen voor hun kiesdistrict.

Poetin

De 68-jarige Poetin stemde donderdag via internet. Hij zit in quarantaine vanwege een corona-uitbraak in het Kremlin en staat zelf ook niet op het stembiljet. Uit recente peilingen komt naar voren dat zijn bondgenoten bij Verenigd Rusland worden gesteund door minder dan 30 procent van de kiezers. De partij heeft op dit moment nog meer dan 330 van de 450 zetels in het parlement, de Staatsdoema.

Getest: de nieuwe Samsung-oordoppen

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s