Fortnite mogelijk pas over 5 jaar terug op iOS
Epic versus Apple

Fortnite mogelijk pas over 5 jaar terug op iOS

22-09-2021 18:23 Laatste update: 18:36

Fortnite is mogelijk tot vijf jaar lang niet te downloaden via de App Store op iOS-apparaten. Apple heeft Fortnite-maker Epic Games laten weten het spel niet te zullen terugplaatsen tot het juridische conflict tussen beide bedrijven ten einde komt.

De rechter deed enkele weken geleden uitspraak in de zaak die Epic Games aanspande tegen Apple om het App Store-beleid. De zaak begon met een provocatie van Epic Games, die tegen de regels van Apple in een eigen betaalmogelijkheid aanbood in zijn app. Toen Apple de Fortnite-app uit de appwinkel verwijderde, stapte Epic naar de rechter.

Uit die zaak rolde een bevel van de rechter dat Apple andere betaalmethoden moet toestaan op zijn platform. De rechter oordeelde echter ook dat Epic Games contractbreuk heeft gepleegd op het moment dat het een betaalalternatief aanbood in Fortnite, en dat Apple de app daarom niet terug hoeft te plaatsen in zijn App Store.

'Gedrag Epic is bedrieglijk'

"De heer Sweeney van Epic Games heeft sinds de rechtszaak gezegd dat hij de alternatieve betaalmethode niet zou verruilen voor terugkeer op iOS", schrijft een advocaat van Apple in een mail die Epic Games-hoofd Tim Sweeney op Twitter plaatste. "Dat, in combinatie met het bedrieglijke gedrag van Epic in het verleden, is reden voor Apple om Epic Games voorlopig niet zijn ontwikkelaarsaccount terug te geven." Apple wil daar pas weer over nadenken als er geen mogelijkheid meer over is voor hoger beroep in de rechtszaak.

Omdat de recente uitspraak slechts van een districtsrechter komt, en Epic nog meermaals in hoger beroep kan, zou dit kunnen betekenen dat Fortnite pas over vijf jaar weer terug kan keren in de App Store. 

'Apple liegt'

Tim Sweeney tweette vanavond woedend dat Epic Games na de rechtszaak heeft aangeboden om zich weer aan de regels van de App Store te gaan houden. "Apple vertelde de wereld een jaar lang dat ze Fortnite weer terug zouden laten als we ons aan dezelfde regels als alle andere appmakers zouden gaan houden", schrijft Sweeney. "Apple loog."

Epic Games maakte meteen na de uitspraak van de districtsrechter bekend dat het bedrijf in hoger beroep gaat. Uit rechtbankdocumenten blijkt dat het bedrijf veel meer verdient aan de PlayStation- en Xbox-versies van Fortnite dan het ooit deed aan de iOS-versie. 

Review: de nieuwe iPad Mini

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s