'Apps tracken zonder toestemming data op iPhones'
Track-me-niet

'Apps tracken zonder toestemming data op iPhones'

23-09-2021 18:11 Laatste update: 19:04

De track-me-niet-knop op iOS voorkomt niet dat apps je blijven volgen, blijkt uit onderzoek. De tien populairste apps verzamelen nog altijd teveel informatie over gebruikers voor advertentiedoeleinden.

Drie van deze apps nemen zelfs een digitale 'vingerafdruk' af waarmee adverteerders jouw iPhone alsnog kunnen volgen, blijkt uit onderzoek van The Washington Post en privacy-appmaker Lockdown. Deze apps verzamelen 29 verschillende stukjes data, zoals het volumeniveau van je telefoon, het niveau van je batterij en hoe helder je scherm is. Voeg deze bij elkaar, en het blijkt nog steeds gemakkelijk om het gedrag van een specifieke telefoon te volgen.

Apple-apparaten vragen sinds april of gebruikers het oké vinden dat een app informatie over ze verzamelt, waarmee een advertentieprofiel kan worden opgebouwd. Met dit profiel kunnen adverteerders gerichter reclame aanbieden.

Slechts 13% minder communicatie met trackers

De nieuwe optie moet voorkomen dat apps dit doen. Zo kan  het doorsturen van een specifiek trackernummer voor een iPhone niet meer. Maar uit het onderzoek bleek dat apps op smartphones met iOS 14.8 en iOS 15 nog steeds bijzonder veel met databedrijven communiceren, ook als een gebruiker de track-me-niet optie heeft aangezet.

Dat kunnen bedrijven zijn die bugs opsporen, maar het kunnen ook tussenpersonen zijn die data weer doorverkopen aan adverteerders. Het aantal momenten waarop de tien apps probeerden om met deze bedrijven te communiceren, nam slechts met 13 procent af als de onderzoekers track-me-niet aanzetten.

De drie apps Subway Surfers, Streamer Life! en Run Rich 3D stuurden daarnaast nog de 29 datamarkers door waarmee smartphones gemakkelijk geïdentificeerd kunnen worden.

De makers van Subway Surfers ontkennen tegen The Washington Post dat zij zonder toestemming data van gebruikers zouden verzamelen. De makers van de andere twee apps zeiden zich te houden aan de regels van Apple of reageerden niet.

Review: Nieuwe iPad Mini

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s