Wikipedia-baas: sociale media moeten vrijwilligers inzetten
Sociale media

Wikipedia-baas: sociale media moeten vrijwilligers inzetten

27-09-2021 09:54 Laatste update: 09:54

Facebook en Twitter moeten de aanpak van Wikipedia overnemen bij de bestrijding van online misbruik en nepnieuws. Dat stelt Wikipedia-oprichter Jimmy Wales. Volgens hem kunnen duizenden vrijwilligers meehelpen met het checken van controversiële berichten op sociale media.

Wales zei dat tijdens een vergadering met Britse parlementariërs die werken aan een wetsvoorstel rond online veiligheid. De Britse politici willen socialmediabedrijven een zorgplicht opleggen zodat ze gebruikers moeten beschermen tegen schadelijke content. Dat plan volgt nadat Facebook en Twitter regelmatig in opspraak raakten door hun falende aanpak van onder andere racisme en verspreiding van desinformatie. 

Volgens Wales kan de methode van Wikipedia werken voor de sociale platforms. De techreuzen zouden moeten kijken naar "hoe ze meer beslissingsbevoegdheid kunnen geven aan de bedachtzame mensen", aldus Wales. "Als je alleen als bedrijf en met algoritmes strijdt tegen de online-trollen, dan verlies je het."

Wikipedia heeft volgens Wales vijfduizend 'extreem actieve' vrijwillige redacteuren en een totaal van zo'n 80.000 actieve vrijwilligers. De vrijwillige redacteuren controleren de bewerkingen van de pagina's door bezoekers, waaronder medische experts die de pagina's over gezondheid en medicijnen in de gaten houden.

Twitter-trol

Wales klaagde eerder zelf bij Twitter-baas Jack Dorsey toen hij last had van een online trol, die hem via Twitter maar bleef aanvallen. Twitter deed daar volgens hem niks aan. "Als je mij in de steek laat, dan laat je zeker ook een tiener in de steek die door iemand wordt lastiggevallen", aldus Wales.

Algoritmes aanpakken

Volgens Wales moeten politici ook strengere wetgeving maken om toezicht te houden op de algoritmes van socialmediabedrijven. De algoritmes maken volgens hem van hatelijke gebruikers mensen met duizenden volgers. De Britse overheid zegt dat communicatietoezichthouder Ofcom al voldoende bevoegdheden heeft om algoritmes van techreuzen onder de loep te nemen. Facebook en Twitter weigerden commentaar te geven, schrijft The Guardian. Beide bedrijven hebben tienduizenden medewerkers in dienst om berichten op hun platforms te controleren en gebruikers die de regels overtreden te weren. 

Wikipedia bestaat 20 jaar en krijgt tegenwoordig zo'n 2 miljard bezoeken per maand. Elke 1,9 seconden wordt er een pagina aangepast. 

Waarom Nederland belangrijk is voor Wikipedia: