Topman Russisch cybersecuritybedrijf opgepakt vanwege 'landverraad'

Het kantoor van Group IB in Amsterdam

Cybersecurity

Topman Russisch cybersecuritybedrijf opgepakt vanwege 'landverraad'

29-09-2021 10:35 Laatste update: 10:41

De Russische autoriteiten hebben de topman van het grote cybersecuritybedrijf Group IB aangehouden op verdenking van landverraad.

Volgens een rechtbank in Moskou wordt topman Ilja Satsjkov twee maanden in hechtenis gehouden, schrijven Russische media.

Satsjkov zou ervan worden verdacht informatie te hebben gegeven aan buitenlandse inlichtingendiensten, meldde het Russische persbureau TASS. De 35-jarige directeur zou de beschuldigingen hebben ontkend.

Volgens Group IB zijn kantoren in Moskou dinsdag doorzocht door de autoriteiten. Op de aanhouding van Satsjkov heeft het bedrijf nog niet gereageerd. Wel liet het weten dat alle diensten "doorgaan als normaal" en dat de data van cliënten veilig zijn.

Interpol is ook klant

Group IB richt zich op grote cybercrimezaken en onlinefraude. Het bedrijf is wereldwijd actief en heeft als klanten onder andere banken, energiebedrijven en telecomproviders.

Ook de internationale politieorganisatie Interpol is een klant van de Russische firma. Het bedrijf heeft ook een kantoor in Amsterdam.

Lange celstraffen

Meerdere Russische wetenschappers, militairen en overheidsfunctionarissen zijn de afgelopen jaren beschuldigd van verraad, meestal omdat ze informatie zouden hebben doorgespeeld aan het buitenland. Details van dergelijke zaken komen zelden volledig naar buiten, omdat die volgens de autoriteiten geclassificeerde informatie bevatten.

Op verraad staat in Rusland een gevangenisstraf tot twintig jaar. In 2019 werd Roeslan Stojanov, een voormalig manager van de Russische cyberbeveiliger Kaspersky, tot veertien jaar cel veroordeeld. Sergej Michailov, een oud-medewerker van de Russische geheime dienst FSB, kreeg 22 jaar gevangenisstraf. De twee zouden regelmatig informatie over Russische hackers hebben gedeeld met Amerikaanse beveiligers.