Apple-apps voor het eerst ook te beoordelen in App Store
Apps

Apple-apps voor het eerst ook te beoordelen in App Store

30-09-2021 10:30 Laatste update: 10:41

Apple laat gebruikers voor het eerst ook beoordelingen geven over zijn eigen standaard-apps. Tot nu toe waren die apps uitgezonderd van openbare opmerkingen van gebruikers.

De populariteit van een app in de App Store valt of staat met beoordelingen van gebruikers. Apple's eigen apps waren tot nu toe uitgezonderd van die reviews in de App Store. Het gaat om meegeleverde standaard-apps zoals Kaarten, Mail, Podcasts en Muziek. Dat is nu veranderd, ontdekte 9to5Mac. De meegeleverde Apple-apps kunnen nu door gebruikers beoordeeld worden in de App Store.

Het is al een aantal jaar mogelijk om de standaard-apps van Apple opnieuw te downloaden uit de App Store. Maar er stonden al die tijd geen sterren-beoordelingen bij die apps, en geen geschreven waarderingen van gebruikers.

Kritiek op gebrek aan beoordelingen

Directe concurrenten van Apple's eigen apps, zoals Google Maps en Spotify, zijn wel altijd al voorzien van een beoordeling. Spotify noemde dat als één van de redenen dat het Apple beschuldigt van oneerlijke concurrentie. Ondanks verweer van Apple ging de Europese Commissie eerder dit jaar overigens mee in die beschuldiging.

Eerder wijzigde Apple na kritiek al wel de ordening van de zoekresultaten. Apple's eigen apps komen daardoor niet meer standaard bovenaan als gebruikers in de App Store zoeken naar 'muziek' of 'kaarten'. Het aantal beoordelingen van Apple's eigen apps is nog relatief laag: tientallen voor Apple Music versus 1,2 miljoen voor Spotify. Ook zijn de beoordelingen vooralsnog matig, en hebben vooral gebruikers met klachten het beoordelingssysteem al gevonden.

Review iPhone 13: welke nieuwe iPhone is de beste keus?